Deception Island, øy i Antarktis, lokalisert i Bransfieldstredet sør i øygruppen South Shetland, ca. 63° s.br. 60,5° v.l.

Deceptionøya er en aktiv basaltisk vulkansk øy med en distinkt hesteskoformet form som omslutter et stort basseng med en 500 m bred åpning inn fra havet.

Omtrent 57% av øya er dekket av isbreer. Øya har mange fumaroler og varme kilder. Høyeste punkt på øya er Mount Pond, 576 moh. De siste vulkanutbruddene fant sted i 1967 og 1969.

Det innelukkede bassenget skaper en  ypperlig havn som har vært mye brukt, blant annet i forbindelse med den norske hvalfangststasjon Hektor som var i drift i Whalers Bay mellom 1912 og 1931.

Deception Island ligger i den delen av Antarktis som både StorbritanniaArgentina og Chile gjør krav på, og alle tre landene har eller har hatt stasjoner på øya.

På grunn av den vulkanske aktiviteten er Deception Island en unik og viktig botanisk lokalitet med mange plantearter som ikke er registrert andre steder i Antarktis. På sørvestkysten av øya, ved Baily Head, finner vi verdens største koloni av ringpingviner (Pygoscelis antarctica) med omtrent 10.000 hekkende par. Deception Island og Whalers Bay er i dag et av de mest populære turistmålene i Antarktis, med ca. 20.000 besøkende hvert år. Deception Island er forvaltet som et spesielt forvaltningsområde (Antarctic Specially Managed Area) under miljøprotokollen til Antarktistraktaten.

 

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.