De Norske Melkefabrikker var en industribedrift i Holmestrand. Fabrikke ble grunnlagt i Drammen i 1887 som Dahl Milk Co. I 1902 flyttet fabrikken til Holmestrand. Den ble avviklet i 1958.
De Norske Melkefabrikker (Holmestrand)
Faktaboks
- Offisielt navn
- A/S De Norske Melkefabrikker
- Forretningsadresse
-
Drammen (1887–1902)
Botne i Holmestrand (1902–1958)
- Stiftet
- 1887
- Nedlagt
- 1958
Historie
Høsten 1902 startet en produksjon av sterilisert melk i Holmestrand (tidligere Botne). Det var en fabrikk som hadde produsert hermetisert melk i Drammen siden 1887 som ble flyttet. Det var spesielt fordelaktig at logistikken var på plass. Den nyåpnede Hvittingfossbanen kunne frakte melk fra et stort omland, en havn ga gode muligheter for utskipning av varene. Senere ble nærheten til «Sørlandske» (E18) et fortrinn.
Fabrikken var den eneste som produserte sterilisert melk etter en norsk metode for produksjon av boksmelk, patentert norsk metode av ingeniør Dahl og professor Waage. Senere kom også sukret melk på boks. Fabrikken hadde en rivende utvikling. En periode var det mer enn 100 ansatte.
I 1912 ble firmaet solgt til Nestlé Swiss condensed Milk Co. som hadde hovedkontor i Zurich. I 1915 inngikk fabrikken i De norske Melkefabrikker, som samlet Nestlé-fabrikkene på Hamar, Kapp, Sarpsborg og Holmestrand i et norsk aksjeselskap, kontrollert av Nestle. Det var etter dette at fabrikken ble kjent som Viking melk-fabrikken. Dette kjente merket var det Nestlé som hadde ervervet ved å kjøpe Viking melk-fabrikken på Kapp i 1898.
I starten ble det veid inn 18 000 kg melk om dagen, men dette økte jevnt fram til 1914 da mengden var hele 34 000 kg melk hver dag. Produktene, sterilisert melk og fløte, ble alt vesentlig solgt til Asia og Australia, mens kondensert usukret og sukret melk også gikk til det europeiske marked. I flere år var fabrikken den største leverandør av usukret melk til det britiske admiralitetet. Nasjonalt var det hvalfangst, handelsflåten og fiskeflåten som var viktige. I perioden før første verdenskrig var arbeidsstokken på nesten 240 personer.
I 1917 ble det bygd en stor dam oppe på fjellet bak fabrikken. Denne fikk navnet Fabrikkdammen. Isblokker ble skåret og lagret slik at man kunne kjøle ned produktene i varme perioder.
I mellomkrigstiden lå årsproduksjonen på mellom 2 og 6 millioner kg, noe som er betydelig lavere enn i toppåret 1914. På dette tidspunkt ble 50 prosent av produktene solgt på hjemmemarkedet. Hovedvekten var da lagt på framstilling av usukret og sterilisert melk.
Tilførsel av melk ble et stort problem for virksomheten. Særlig i høstmånedene ble melk disponert til konsumbehov. I 1958 vedtok man å avvikle fabrikken og framby alle eiendommer til salg. Da virksomheten innstilte var det bare 32 ansatte.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.