Faktaboks

De Norske Melkefabrikker
Offisielt navn
A/S De Norske Melkefabrikker
Forretningsadresse

Drammen (1887–1902)

Botne i Holmestrand (1902–1958)

Stiftet
1887
Nedlagt
1958
Melkefabrikken i Holmestrand
Melkefabrikken i Holmestrand
Av /industrimuseum.no.
Reklame for Viking melk
Reklame for Viking melk
Av /industrimuseum.no.

Historisk oversikt

1887

Dahl Milk Co etableres i Drammen

1902

Fabrikken flyttet til Botne

1904

Norsk/Engelsk selskap Fussel & Co startet

1912

Solgt til Nestlé

1915

Skifter navn til De norske Melkefabrikker

1958

Driften innstilt

De Norske Melkefabrikker var en industribedrift i Holmestrand. Fabrikke ble grunnlagt i Drammen i 1887 som Dahl Milk Co. I 1902 flyttet fabrikken til Holmestrand. Den ble avviklet i 1958.

Melkefabrikken produserte melk og fløte i boks, etter Nestlés overtakelse med merket Viking melk. Den var populær på kaffebordet og var viktig for skipsfarten. Landbruket i nedre deler av Buskerud og nordre Vestfold kunne i en årrekke selge store mengder melk til virksomheten.

Historie

Høsten 1902 startet en produksjon av sterilisert melk i Holmestrand (tidligere Botne). Det var en fabrikk som hadde produsert hermetisert melk i Drammen siden 1887 som ble flyttet. Det var spesielt fordelaktig at logistikken var på plass. Den nyåpnede Hvittingfossbanen kunne frakte melk fra et stort omland, en havn ga gode muligheter for utskipning av varene. Senere ble nærheten til «Sørlandske» (E18) et fortrinn.

Fabrikken var den eneste som produserte sterilisert melk etter en norsk metode for produksjon av boksmelk, patentert norsk metode av ingeniør Dahl og professor Waage. Senere kom også sukret melk på boks. Fabrikken hadde en rivende utvikling. En periode var det mer enn 100 ansatte.

I 1912 ble firmaet solgt til Nestlé Swiss condensed Milk Co. som hadde hovedkontor i Zurich. I 1915 inngikk fabrikken i De norske Melkefabrikker, som samlet Nestlé-fabrikkene på Hamar, Kapp, Sarpsborg og Holmestrand i et norsk aksjeselskap, kontrollert av Nestle. Det var etter dette at fabrikken ble kjent som Viking melk-fabrikken. Dette kjente merket var det Nestlé som hadde ervervet ved å kjøpe Viking melk-fabrikken på Kapp i 1898.

I starten ble det veid inn 18 000 kg melk om dagen, men dette økte jevnt fram til 1914 da mengden var hele 34 000 kg melk hver dag. Produktene, sterilisert melk og fløte, ble alt vesentlig solgt til Asia og Australia, mens kondensert usukret og sukret melk også gikk til det europeiske marked. I flere år var fabrikken den største leverandør av usukret melk til det britiske admiralitetet. Nasjonalt var det hvalfangst, handelsflåten og fiskeflåten som var viktige. I perioden før første verdenskrig var arbeidsstokken på nesten 240 personer.

I 1917 ble det bygd en stor dam oppe på fjellet bak fabrikken. Denne fikk navnet Fabrikkdammen. Isblokker ble skåret og lagret slik at man kunne kjøle ned produktene i varme perioder.

I mellomkrigstiden lå årsproduksjonen på mellom 2 og 6 millioner kg, noe som er betydelig lavere enn i toppåret 1914. På dette tidspunkt ble 50 prosent av produktene solgt på hjemmemarkedet. Hovedvekten var da lagt på framstilling av usukret og sterilisert melk.

Tilførsel av melk ble et stort problem for virksomheten. Særlig i høstmånedene ble melk disponert til konsumbehov. I 1958 vedtok man å avvikle fabrikken og framby alle eiendommer til salg. Da virksomheten innstilte var det bare 32 ansatte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg