Cultura Bank

Logo
Av .

Artikkelstart

Cultura Bank er en såkalt «etisk bank» inspirert av ideene til antroposofen Rudolf Steiner.

Faktaboks

Også kjent som
Cultura sparebank

Sentrale områder for Cultura Banks virksomhet er sosiale og økologiske prosjekter som biodynamisk og økologisk jordbruk, alternativ pedagogikk, alternativ terapi, kultur, bistandsprosjekter og mikrolån til etablerere. Banken gir også boliglån til privatpersoner.

Banken er en sparebank, det juridiske navnet er Cultura Sparebank, noe som innebærer at ingen har formelt eierskap til bankens formue. Egenkapitalen ble i hovedsak finansiert ved å utstede egenkapitalbevis som har klare likhetstrekk med aksjer. Ifølge vedtektene har ikke stifterne eller andre rett til utbytte av virksomheten utover eventuell forrentning av egenkapitalbevis.

Bakgrunn

Andre betegnelser for «etisk bank» er sosial bankvirksomhet og alternativ bankvirksomhet. I et internasjonalt perspektiv finnes det en rekke forskjellige banker av denne typen, hvorav noen også er inspirert av antroposofien.

Sosial eller etisk bankvirksomhet betyr at virksomheten eksplisitt er basert på et sosialt verdigrunnlag. Som det heter i vedtektene til Cultura Bank er formålet finansiering av «samfunnstjenlige prosjekter og å bidra til å skape livskvalitet og livskraftig økonomi innenfor en levende natur. Banken skal bidra til å utvikle holdninger til penger og økonomi slik at kapital kan styres mot reelle behov og uløste oppgaver i samfunnet».

Et av bankens grunnprinsipper er åpen utlånspolicy. Det legges derfor avgjørende vekt på at banken offentliggjør hva pengene lånes ut til.

Historikk

Banken ble stiftet i 1996 og er medlem av Sparebankforeningen.

Forløperen var Cultura Lånesamvirke, grunnlagt i 1986. To av initiativtakerne var direktør Sophus Clausen og økonomiprofessor Leif Holbæk-Hanssen.

I 2010 fikk Cultura Bank sammen med Merkur Andelskasse i Danmark og Ekobanken i Sverige Nordisk råds natur- og miljøpris for sitt engasjement for miljøet og for «bærekraftige prinsipper».

Sammen med Merkur Andelskasse utgir Cultura Bank tidsskriftet Pengevirke. Siden 2002 har banken utgitt Culturaprisen som er på 25 000 kroner.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Holbæk-Hanssen, L. (2009). Økonomi og samfunn – når mennesket blir viktigst. Foredrag og artikler. Antropos forlag
  • Pengevirke. Tidsskrift for ny bankkultur.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg