Cowes Week
Tradisjonelle seilbåter under dag 2 av Cowes Week, 2017.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Cowes Week er en årlig regatta i Solent-sundet mellom Storbritannia og Isle of Wight. Cowes Week er blant verdens største regattaer, og foregår normalt fra lørdag til fredag tidlig i august.

Faktaboks

Også kjent som

Cowes-uken

Regattaens vertsby er Cowes, som ligger på Isle of Wight. Under regatta-uken er det folkefest i byen, med aktiviteter både på land og til havs. Opp mot 1 000 seilbåter av ulike varianter, og nærmere 10 000 seilere deltar i selve regattaen. Ulike regattaer, gjerne delt inn etter type seilbåt, fordeles ut over uken, som avsluttes med en typisk bankett og fyrverkeri på fredag. Cowes Week har vært avholdt siden 1826, og er med det blant de eldste nåværende regattaer.

Solent-sundet har et noe uvanlig fenomen med dobbelt tidevann, på grunn av påvirkning fra Den engelske kanals tidevannsstrømmer. Dette fører til mye strømsetting i farvannet. Bunnforholdene gir også sterk variasjon i strømmene rundt om i sundet, som kan gjøre det krevende å seile i området. I tillegg går det en skipsled gjennom sundet. Vanlig skipstrafikk ledes gjennom farvannet som normalt under Cowes Week, men en del skip velger å unngå sundet denne uken hvis mulig. I 2011 kolliderte det norske tankskipet Hanne Knutsen med en seilbåt under regattauken. Skipperen på seilbåten ble senere dømt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg