Claudio S. Grafulla

Faktaboks

Claudio S. Grafulla
Født
1810, Menorca, Middelhavet
Død
2. desember 1880, New York City. USA

Artikkelstart

Claudio S. Grafulla var en spansk-amerikansk komponist og dirigent. Grafulla emigrerte til Amerika i 1838. Sannsynligvis var han musiker ombord i båten som han reiste med. Da han kom til New York, fikk han snart plass i Lothier's New York Brass Band. Dette korpset var i samarbeid med 7th Regiment Band i New York National Guard, og Grafulla var dirigent i Lothier's i 7 år.

I 1859 fikk han tilbudet om å skape et nytt 7th Regiment Band, utvidet med treblåsere og på 38 musikere. De hadde premiere 18. februar 1860 med stor suksess. Snart var korpset på over 50 medlemmer og Grafulla ledet dem i 20 år uten å ha noe form for lønn. Korpset tjente penger på å spille på ball, mottagelser, bryllup og ved andre anledninger. Særlig under borgerskrigen ble korpset populært, og man kan lese i avisene fra den gang om deres dyktighet og Grafulla sin store musikalitet. Da han var 70 år, pensjonerte han seg av helsemessige årsaker. Han døde i desember det året.

Grafulla var kjent som en dyktig komponist og arrangør, særlig av musikk fra de store operaene. Hans verksliste er på 70-80 verk, marsjer, galopper, valser og quicksteps. Han er imidlertid en av disse komponister som i ettertid er kjent for et eneste stykke: marsjen Washington Grays fra 1861. Dette er en av verdens mest spilte marsjer, også i dag.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg