Faktaboks

Shannon

Irsk: an tSionainn

Uttale
ʃˈænən
Carrick-on-Shannon

Shannon.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Shannon er Irlands lengste elv. Den har utspring i Cuilcaghfjellene i nordvest, og renner mot sør og sørvest gjennom mange sjøer, blant annet Lough Allen, Lough Ree og Lough Derg. Shannon er 360 kilometer lang, har et fall på 76 meter og et nedbørsfelt på 16 865 kvadratkilometer.

Elvens midtre løp danner grensen mellom provinsene Connacht og Leinster, og den forbinder alle fire historiske provinser i Irland. Både Royal Canal og Grand Canal forbinder elven med Irskesjøen ved Dublin. Det er også kanalforbindelse til Lough Erne i Fermanagh fylke i Nord-Irland. Fra Limerick, hvor elven er farbar for skip, danner den et 100 kilometer langt og 15 kilometer bredt estuar.

Ved landsbyen Ardnacrusha ligger elvens eneste kraftverk, anlagt i 1920. Det er Irlands største elvekraftverk og kunne i de første årene etter oppstarten forsyne hele Irland med strøm.

Elven er oppkalt etter den keltiske gudinnen Sionna og har gitt navn til Shannon lufthavn vest for Limerick, en av Irlands største lufthavner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg