Faktaboks

Christian Dietrich Grabbe
Født
11. desember 1801, Detmold
Død
12. september 1836, Detmold
Christian Dietrich Grabbe, kobberstikk av Franz Xaver Stöber
Christian Dietrich Grabbe, kobberstikk av Franz Xaver Stöber

Christian Dietrich Grabbe var en tysk dramatiker. Grabbe regnes, sammen med Georg Büchner, som en av de mest innovative dramatikerne på 1800-tallet, inspirert blant annet av Shakespeare og av dramatikken i epoken Sturm und Drang.

Grabbe studerte jus og arbeidet som advokat. Han døde tidlig som følge av tæring (tuberkulose).

Grabbes første drama Herzog Theodor von Gothland (1822, trykt 1827, Hertug Theodor av Gotland) viser hans desillusjonerte virkelighetsbilde. Lystspillet Scherz, Satire, Ironie und tiefere Bedeutung (1827, Spøk, satire, ironi og dypere betydning ) er en satire over tidens litteratur, og foregriper trekk fra det moderne surrealistiske teater. I tragedien Don Juan und Faust (1829, Don Juan og Faust) forsøker han å forbinde Mozart og Goethe ved å stille den nordiske grubler og den sanselige livsnyter sørfra mot hverandre.

Sitt dramatiske mesterskap viser Grabbe særlig i sine sene dramaer: Napoleon oder die hundert Tage (1831, Napoleon eller de hundre dagene) og Hannibal (1835), verk som analyserer den historiske helten i hans konflikt med sin samtid. Grabbe bryter med den klassiske dramaoppbygning. Hans drama får en episk form, og de enkelte scener står som deler av en mosaikk ved siden av hverandre. Typisk er også den utstrakte bruk av masse- og slagscener, som sprengte datidens teater sine sceniske muligheter. Som Büchner, tilførte Grabbe det historiske drama en ny umiddelbarhet og realisme. Hans skildring av historiens helter er langt fra for eksempel Friedrich Schillers idealiserende fremstillingsmåte; Grabbes protagonister er ensomme, desillusjonerte mennesker som går til grunne i historiens malstrøm.

Litteraturhistorisk hører Grabbe til epoken Vormärz. Han var lenge glemt, men i naturalismen begynte man igjen å interessere seg for forfatterskapet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg