Faktaboks

Ellesmere Port
Uttale
ˈelzmiə på:t

Ellesmere Port er en industri- og havneby i Storbritannia, England, i grevskapet Cheshire, ved elven Mersey og Manchesterkanalen, 15 kilometer sørøst for Liverpool. Byen har 55 715 innbyggere ved folketellingen i 2011.

Ellesmere Port domineres av store kjemiske og petrokjemiske anlegg på Stanslow, men har også den eneste bilfabrikken til Vauxhall i Storbritannia. To viktige turistattraksjoner er National Waterways Museum og Blue Planet Aquarium.

Ellesmere Port ble opprinnelig anlagt som en utpost da Ellesmerekanalen ble bygget for å binde sammen elvene Severn, Mersey og Dee, men forbindelsen til Severn ble aldri fullført. Helt siden Domesday Book har det vært bosetninger i området, noe flere norrøne stedsnavn tyder på. Veksten i Ellesmere Port tok for alvor til i 1894 da Manchester Ship Canal åpnet, og da oljeraffineriet på Stanlow ble anlagt i 1920. Vauxhall anla sin bilfabrikk der i 1962, hvilket førte til et stort behov for boliger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg