Chartres (katedralen)

Chartres. Katedralen Notre Dame sett fra sør. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Chartres-katedralen er en katedral i Chartres i Frankrike. Kirken ligger på det høyeste punktet i Chartres. Den ble påbegynt i 1020 og ombygd i årene omkring 1195–1260 etter en brann, og regnes som en av høygotikkens juveler. Chartres-katedralen inngår på UNESCOs verdensarvliste.

Faktaboks

Også kjent som

Cathédrale Notre-Dame de Chartres (norsk «Vår frues katedral i Chartres»)

Katedralen er bygd med tredelt skip, tredelte tverrskip og et femdelt kor som er avsluttet med radiært stilte kapeller. Lengden er 118,5 meter og midtskipets høyde 36,5 meter. Deler av vestfasaden er fra før brannen, men det store rosevinduet er fra etter 1195. Fasaden domineres av to elegante tårn (106 og 115 meter høye). Spiret på tårnet mot nord ble bygd i 1507.

Katedralen er verdensberømt for sin rike skulpturelle utsmykning (i alt over 10 000 figurer) og sine enestående glassmalerier fra 1100- og 1200-tallet. Inne i kirken dekker stolene i skipet en labyrint fra 1200-tallet som inngår i gulvdekket. Labyrinten er over 200 meter lang med en diameter på 13 meter, tilsvarende rosevinduet i vestfasaden. Veggenes indre oppbygging med triforium og klerestorium, søyleknipper som markerer hvert fag og overdekningen med firdelte ribbehvelv ble senere videreført i andre franske katedraler.

Under katedralen ligger en veldig krypt, som er en levning av den domkirken som biskop Fulbert lot bygge her på 800-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg