Chartres

Chartres. Katedralen Notre Dame sett fra sør. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Chartres. Blyinnfattet glassmaleri i Notre Dame-katedralen fra begynnelsen av 1200-tallet. Detalj fra et av glassmaleriene, Karl den store gir ordre om at en kirke skal bygges.

Av /KF-arkiv ※.

Skulpturer fra Kongeportalen, hugd i stein i såkalt blokkstatuestil, fra ca. 1150.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Chartres er en by i Frankrike, i regionen Centre-Val de Loire, hovedstad i departementet Eure-et-Loir, 80 kilometer sørvest for Paris. Byen har 38 578 innbyggere (2017).

Faktaboks

Uttale
ʃartr

Chartres er handelssenter for landskapet Beauce (Frankrikes kornkammer). Det er produksjon av landbruksmaskiner, gjødsel og næringsmidler i byen. Chartres har flere vakre, gamle kirker og interessante hus fra middelalderen, og er særlig kjent for den praktfulle gotiske Chartres-katedralen, som står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Historie

Chartres het i romertiden Autricium og var sentrum for den galliske druidereligion og karnutenes hovedby. I middelalderen utgjorde byen og distriktet et grevskap som kom under den franske krone i 1346. Chartres ble senere gjort til hertugdømme for huset Orléans.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg