Faktaboks

Charlotte
Uttale
ʃˈa:lət
Innbyggertall
874 579 (2020)
Bechtler Museum of Modern Art, tegnet av Mario Botta.
.
Lisens: CC BY 2.0

Charlotte er den største byen i delstaten Nord-Carolina, i Piedmont-regionen nær Catawba River. Byen har 874 579 innbyggere og danner kjernen i en raskt voksende byregion, Charlotte metropolitan area, som strekker seg inn i Sør-Carolina med rundt 2,7 millioner innbyggere (US Census, 2020).

Næringsliv

Charlotte er et av USAs største bank- og finanssentre; Bank of America er en av flere multinasjonale selskaper med hovedkontor i byen. Charlotte er også et viktig handelssenter for sørøststatene i den såkalte Carolina Crescent, en industriregion som strekker seg i en bue fra Raleigh i Nord-Carolina til Greenville i Sør-Carolina. Industrien omfatter produksjon av tekstiler, bildeler, plast, produksjon av biomedisin og energi. Byen har flere universiteter og høyskoler, blant annet Queens College fra 1771, det eldste i delstaten, og statsuniversitet fra 1946.

Historie

Charlotte ble grunnlagt i 1750-årene og fikk bystatus i 1768, oppkalt etter Charlotte av Mecklenburg-Strelitz (1744–1818), Georg 3.s dronning. Byen var fra 1799 til 1848 – da det store gullrushet i California kom – det viktigste senter for produksjon av gull i USA. Byen er ansett som arnestedet for den presbyterianske kirke i sørstatene. På 1800-tallet vokste det fram en rekke kirkesamfunn – baptister, metodister, episkopale, lutherske og katolske – så Charlotte kalles «The City of Churches».

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg