stjernekatalog

Stjernekatalog, systematisk ordnet fortegnelse over stjerner etter koordinater (rektascensjon og deklinasjon) på himmelhvelvingen, sammen med oppgave over størrelsesklasse, spekter, parallakse m.m. Foruten generelle stjernekataloger har man spesialkataloger over fundamentalstjerner, dobbeltstjerner, variable stjerner, egenbevegelse, parallakse, radialhastighet osv.

Kjente stjernekataloger

Mye brukt er Bonner Durchmusterung, hvor f.eks. BD+50°3410 betyr stjerne nr. 3410 mellom 50 og 51° nordlig deklinasjon. I Henry Draper-katalogen er stjernene nummerert etter økende reaktscensjon, f.eks. HD206570.

Messierkatalogen er en katalog over 103 diffuse objekter som alltid kan sees på himmelen, slik som stjernehoper, tåker og galakser, utgitt av Charles Messier.

Objektene betegnes med bokstaven M og et nummer. Messier var egentlig interessert i å oppdage kometer. For å skille kometer fra andre objekter utarbeidet han en liste basert på egne observasjoner på den franske flåtens observatorium på Hotel de Cluny i Paris. Han publiserte katalogen i 3 deler: den første kom i 1774 og inneholdt M 1–45, annen del kom i 1780 og inneholdt ytterligere 25 objekter (opp til M 70), tredje del kom i 1781 og inneholdt objekter til og med M 103. Messier planla også en fjerde utgivelse, men den ble aldri realisert. Katalogen inneholder også henvisninger til objekter som var oppdaget av andre astronomer. Visse av katalognumrene er synliga for det blotte øye, f.eks. stjernehopen Pleiadene (M 45) og Andromedagalaksen (M 31).

Dagens Messierkatalog inneholder 110 objekter. Messier hadde kjennskap til også de siste sju, men de ble føyd til av senere astronomer.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg