Carnotaurus var en stor rovdinosaur som levde seint i krittperioden, for omtrent 70 millioner år siden, i dagens Argentina.

Beskrivelse

Hodet til Carnotaurus var kort og høyt sammenliknet med mange av sine slektninger. På hver side av pannen hadde den et kort, kompakt og spisst horn, noe som den er alene om blant rovdinosaurene. Den hadde 32 tenner i overkjeven og 30 i underkjeven.

Carnotaurus gikk på to kraftige bein, og hadde relativt korte armer. Lengden fra snute til haletupp var 7,5 meter.

Levevis

Carnotaurus var en kjøtteter. Når det gjelder de spesielle hornene, finnes det flere hypoteser om hva de kan ha vært brukt til: i kamp mot andre individer av samme art, i forbindelse med jakt eller for å tiltrekke seg en partner. Den kompakte strukturen tyder på at de kunne absorbere sjokk.

Utbredelse

Detfinnes bare ett fossilt eksemplar av Carnotaurus, fra Patagonia, i Chubut-provinsen, i Argentina.

Systematikk

Carnotaurus er et slektsnavn, og det finnes foreløpig bare en art i denne slekten, Carnotaurus sastrei. Den tilhører familien Abelisauridae blant theropodene.

Forskning

Det ene eksemplaret av Carnotaurus ble funnet i 1984, og først beskrevet av José F. Bonaparte i 1985. Eksemplaret er til gjengjeld relativt komplett, så dette er en dinosaur forskerne vet en god del om. For eksempel har den en sjeldent komplett hodeskalle, som blir studert både ved hjelp av klassiske metoder og CT-scanning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg