Mye av Caprivi-stripen er i dag nasjonalpark. Her fra Bwabwata Kwando.
Mye av Caprivi-stripen er i dag nasjonalpark. Her fra Bwabwata Kwando.

Caprivi-stripen er en smal, geografisk sone i det nordøstlige Namibia, som er 450 km lang og strekker seg østover mot Zambezi-elven, med en varierende bredde på mellom 35 og 100 kilometer. Nord og sør for stripen ligger Angola og Botswana, i nordøst og øst møter Caprivi-stripen Zambia og Zimbabwe.

Faktaboks

Uttale
caprˈivi-stripen

Historie

Caprivi-stripen var en del av den tyske kolonien Sørvest-Afrika 1890–1919, oppkalt etter den tyske rikskansler Leo von Caprivi. Tyskerne ble tilkjent stripen for å gi dem adgang til elvetransport ned Zambezi, og slik østkysten av kontinentet. Øst på Caprivi møter grensa mellom Namibia og Botswana grensen mellom Zambia og Zimbabwe. Nord for dette punktet ligger stripens største by, Katima Mulilo, som også er grenseovergangen til Zambia.

Den østlige delen av Caprivi-stripen har fra 1976 et visst indre selvstyre etter mønster av de tidligere sørafrikanske «bantustans». Caprivi-stripen var et av områdene der frigjøringsbevegelsen SWAPO var særlig aktiv mellom 1966 og 1989. Den sørafrikanske hæren opprettet på sin side flere baser i Caprivi-stripen, som utgangspunkt for operasjoner inn i Angola.

Etter Namibias selvstendighet i 1990 har Caprivi-stripen blitt et attraktivt område for turister, og store deler av området er i dag nasjonalpark.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg