Namibias geografi

Brandberg Massif, det brennende fjellet, ble skapt for 120 millioner år siden da en granittmasse brøt gjennom jordskorpen. Det er ingen vulkansk aktivitet i fjellet lenger, men granitten gløder rødt i solnedgangen.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Berggrunnen i Namibia består for det meste av metamorfe grunnfjellsbergarter med områder av konglomerat og sandstein. I øst, mot grensen til Botswana, dekkes berggrunnen av Kalahariørkenens sand. Kystsonen (med Namibørkenen) er 70–160 km bred. Sørvest for Walvis Bay har Namibørkenen store sanddyner. Innenfor kystsonen ligger et 1000–2200 m høyt sentralplatå, som i øst går over i Kalaharisenkningen. Høyere fjellpartier i nord (Ovamboland og Damaraland), omkring hovedstaden Windhoek og i sør (Namaland). Landets høyeste fjell er Brandberg, 2579 moh. I nord ligger en ca. 4800 km2 saltslette, Etosha, som er rester av en tidligere innsjø som er tørket inn. Denne utgjør i dag den sentrale delen av Etosha nasjonalpark (ca. 23 000 km2). Vassdrag med permanent vannføring finnes kun langs landets grenser.

Klima

Landet ligger i det subtropiske belte, med unntak av det nordøstre hjørne som går inn i tropisk sone. Det er meget tørt: Kyststripen har jevnt over en årsnedbør på under 50 mm, og bare i nordøst gir en nedbør på 400–600 mm muligheter for en tettere bosetning. Nedbøren varierer sterkt fra år til år, og elvene fører vann bare i korte perioder. På grunn av kalde vinder og havstrømmer fra sørøst er klimaet i kystsonen kjølig i forhold til breddegraden.

Detaljert klimainformasjon om Windhoek (hovedstaden) på Den meteorologiske verdensorganisasjonens hjemmesider.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg