Jupiters største måner

Jupiters fire største måner (fra venstre) Io, Europa, Ganymedes og Callisto. Bildet er sammensatt og viser ikke månenes avstand til hverandre.

Callisto fotografert av romsonden Galileo.

.
Lisens: fri

Callisto er den nest største av Jupiters måner og den tredje største månen i solsystemet. Månen er nesten like stor som planeten Merkur.

Faktaboks

Uttale
callˈisto

Callisto har en omløpstid rundt Jupiter på 16,69 dager, og beveger seg i en gjennomsnittlig avstand på 1 883 000 km. Månen har en bunden rotasjon.

Callistos diameter er 4820 km. Overflaten har en meget stor kratertetthet sammenlignet med andre objekter i solsystemet. Den mest iøynefallende formasjonen er Valhalla, et enormt system av minst 15 konsentriske ringer med et lyst sentrum. Overflaten ble fotografert i detalj av romsondene Voyager og Galileo.

Det er indikasjoner på at det kan finnes saltvannshav under Callistos isoverflate.

Callisto ble oppdaget av Galileo Galilei i 1610, og trolig nesten samtidig av Simon Marius, som har foreslått månenavnet. Callisto er oppkalt etter Kallisto som var tilknyttet Zevs, den greske motparten til den romerske guden Jupiter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg