Brandval kirke er en nygotisk korskirke reist i  1651 etter tegninger av Erich Olsen. Kirken ligger i tettstedet Brandval i Kongsvinger kommune, Hedmark fylke. Kirken er reist i treverk. Kirkerommet er dekorert med flere detaljrike ornamenter, prekestolen og alteret er fra 1651 og lagd av Lauritz Lauritzen i barokk stil og malt av Thomas Blix i 1728. Døpefonten stammer fra middelalderen, omkring år 1175.

Brandval kirke ansees for å være det eldste stående kirkebygget i Glåmdal-distriktet i Hedmark. Da kirken ble reist i 1651 fungerte den som en annekskirke frem til den ble oppusset i 1839. Etter oppussingen fikk kirken nytt teglsteinstak og ny kledning på ytterveggene og fungerte etter dette som fullkirke. Oppussingen og utbedringen av kirken ble foretatt av Johan Heinrich Günther Schüssler. Han byttet ut mye av kirkens inventar og originale utsmykning, men dette ble senere satt tilbake da kirken på nytt ble restaurert i perioden 1966-1997.

Brandval kirke utgjør sammen med Roverud kirke og Lundersæter kirke Brandval prestegjeld. Prestegjeldet ligger i Solør prosti og er underlagt Hamar bispedømme. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

20. desember 2016 skrev Knut A Rosvold

Til siste setning: Prestegjeldene er vel ikke lenger lagt til grunn i Den norske kirkes organisering.

22. desember 2016 svarte Nina Aldin Thune

Det er nok noe som sikkert gjelder i flere artikler og noe å ta fatt i neste år.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.