Preparering av dinosaur
Preparanten Norman Ross fra National Museum, USA, setter sammen skjelettet av en baby-Brachyceratops for utstilling. Fossilet er funnet i Montana.
Library of Congress, USA.
Brachyceratops
Rekonstruksjon av Brachyceratops montanensis fra Gilmore 1917. Bare de skraverte delene av skjelettet er kjent fra fossiler.

Brachyceratops var en liten, planteetende dinosaur fra sein kritt i USA med tre horn i ansiktet. Det er omdiskutert om slektsnavnet er gyldig eller om fossilene tilhører andre slekter.

Faktaboks

Uttale

brakyseratåps

Beskrivelse

Brachyceratops var en liten neshorndinosaur med svært små horn over øynene (bare en liten hump), og et kort, bøyd nesehorn. Nakkeskjermen hadde en bølgete kant, og den hadde små åpninger over øynene.

Utbredelse

Brachyceratops ble funnet i 1913 i Two Medicine-formasjonen i Montana, i lag av sand og leire avsatt i et elvedelta fra seneste kritt (campan). Formasjonen er datert til 74–80 millioner år gjennom argon-argon-datering av vulkanske askelag. Fossilene var en gruppe av fem små, unge individer som kan ha vært en flokk av søsken. Et større, eldre eksemplar ble funnet halvannen kilometer unna.

Systematikk

Brachyceratops er en dinosaurslekt med kun én art (Brachyceratops montanensis) i ordenen Ornithischia (Ceratopsia). Slekten hørte til underfamilien Centrosaurinae, men fordi den bare er kjent fra unge individer er dens nøyaktige fylogenetiske plassering ukjent, og fossilene kan stamme fra Styracosaurus eller Rubeosaurus. De slektsspesifikke trekkene dukker ikke opp før i voksne individer, så dette er usikkert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg