Brødresarkofagen

Artikkelstart

Brødresarkofagen er en sarkofag fra den romerske basilika San Paolo fuori le mura, Gravminnet er et av de eldste storverk innen tidlig kristen kunst, datert til 325-350 evt. Sarkofagen befinner seg nå i Vatikanmuseets Pio Cristiano samlinger.

Utformingen av sarkofagens relieffer utmerker seg blandt gravminne-monumenter fra denne tiden, ved sin høye håndverk-messige kvalitet. Nyere restaureringsarbeid har i tillegg funnet rester av bemalte og forgylte deler av den hvite marmoren.

Det er er en tydelig likhet ved de to personene som er avbildet i på det runde skjellformede skjoldet i relieffets midte, og som har gitt navn på sarkofagen. Opprinnelig var de to portrettene sannsynligvis ment å forestille et brudepar, som så av nødvendighet eble forvandlet til to menn, muligvis brødre, som er gravlagde her.

Monumentets relieff visualiserer fortløpende, uten noen nødvendig sammenheng, ulike scener fra Bibelen; øverst fra venstre mot høyre, Lasarus' oppstandelse, apostelen Peter fornekter Jesus og Moses mottar steintavlene. På andre siden av de avdødes portretter; ofringen av Isak og Jesus foran Pilatus. Under fra venstre mot høyre, Peter døper fangevokterne, Daniel og løvene, Peter forkynner guds lære til soldatene, Jesus helbreder den fødte blinde og underet der Jesus metter mengden med fem brød og to fisker.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg