Boniface av Montferrat

Faktaboks

Boniface av Montferrat

Bonifatius av Montferrat

Bonifacio del Monferrato

Død
4. september 1207, nær Mosynopolis, Det bysantinske rike (nå i Hellas)
født tidlig på 1150-tallet

Artikkelstart

Boniface av Montferrat var det fjerde korstogets øverste leder fra 1201–1204, og konge av Thessaloniki under Det latinske keiserdømme.

Bonifaces familie var vel kjent med bysantinsk politikk gjennom hans bror Konrad av Montferrats reiser til Konstantinopel på 1180-tallet, og ekteskap med Isak 2 Angelos’ datter Theodora.

Erobringen av Bysants

Boniface ble utnevnt til det fjerde korstogs leder i juni 1201. Allerede samme år møtte han og Filip av Swabia rømlingen Aleksios 4, antakelig for å planlegge at han skulle innsettes på den bysantinske tronen.

Boniface, Filip og den venetianske dogen Enrico Dandolo fikk med seg korstoget på en avstikker innom Konstantinopel, mens de egentlig var på vei til Jerusalem. Aleksios hadde tilbudt korstoget store summer for å styrte den sittende bysantinske keiseren Aleksios 3 Angelos, og innsette ham selv. Da innsettelsen av Aleksios var gjort, og det viste seg at han ikke kom til å overholde sine økonomiske forpliktelser, inntok og plyndret korsfarerne byen og avsatte Aleksios. Slik ble det latinske keiserdømme opprettet i Konstantinopel.

Oppgjøret etter korstoget

Etter avsettelsen av Aleksios ble det valgt en ny keiser blant latinerne. Den mest sannsynlige kandidaten var Boniface. Det var likevel Baldvin 1 som ble valgt til den første latinske keiser i Bysants, antakelig fordi han var en svakere kandidat og lettere å manipulere enn Boniface. Særlig venetianerne skal ha foretrukket Baldvin.

Da riket skulle fordeles mellom seierherrene ønsket Boniface kontrollen over Thessaloniki. Baldvin derimot tilbød ham landområder i Lilleasia. Dette forarget Boniface, som invaderte Thessalia og etablerte seg som konge i Thessaloniki. Det kom til voldelige sammenstøt mellom Boniface og Baldvin fram til de sluttet fred i august 1204.

Boniface tok også sentrale deler av Hellas hvor han fikk tatt Aleksios 3 til fange. I 1205–1207 kjempet han side om side med Henrik av Flandern i kamper mot den bulgarske tsaren Kalojan.

Boniface forsvant etter et bulgarsk bakholdsangrep i 1207.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Norwich, John Julius, Bysants’ historie, Pax forlag A/S, 1997.
  • Kazhdan, Alexander (red.), Oxford Dictionary of Byzantium, Oxford University Press, 1991.
  • Gregory, Timothy E., A history of Byzantium, Blackwell Publishing, 2010.
  • Treadgold, Warren, A history of the Byzantine State and Society, Stanford University Press, 1997.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg