Take-off for et tysk C-160 Transall under øvelsen FWIT (Fighter Weapons Instructor Training) ved Luftforsvarets base Bodø i 2017.
/Forsvaret.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Bodø hovedflystasjon var en flystasjon sør-sørvest for Bodø by. Den var Luftforsvarets hovedbase for Nord-Norge store deler av den kalde krigen og en god stund etter. Basen ble nedlagt i 2022, som følge av et stortingsvedtak 10 år tidligere.

Faktaboks

Også kjent som

Luftforsvarets base Bodø

Bodø hovedflystasjon var den største flybasen i Norge og en av to baser i Norge som opererte jagerfly i fredstid. Basen har siden 1973 også hatt et fast detasjement fra 330 skvadron med redningshelikopter, som nå opererer det nye helikopteret SAR Queen.

Fra 2016 ble basen benevnt Luftforsvarets base Bodø.

Tekniske data

Flybasen har en betongrullebane på snaut 2800 meter samt to taksebaner som den deler med den sivile delen av lufthavnen, Bodø lufthavn, som driftes av Avinor.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Arheim, Tom, Bjørn Hafsten, Bjørn Olsen og Sverre Thuve (1994): Fra Spitfire til F-16. Luftforsvaret 50 år 1944-1994, Sem & Stenersen.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg