Bodø hovedflystasjon

Take-off for et tysk C-160 Transall under øvelsen FWIT (Fighter Weapons Instructor Training) ved Luftforsvarets base Bodø i 2017.
/Forsvaret.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Artikkelstart

Bodø hovedflystasjon, fra 2016 Luftforsvarets base Bodø, ligger umiddelbart sør-sørvest for Bodø by og er hovedbase for Luftforsvaret i Nord-Norge. Det er den største flybasen i Norge og en av to baser som opererer jagerfly. Basen er også vert for blant annet 139 luftving med redningstjenesten samt en rekke andre militære enheter.

Faktaboks

Også kjent som

Luftforsvarets base Bodø

Basen skal drive luftovervåking av norsk luftrom og territorialfarvann og har 24-timers beredskap med jagerfly underlagt NATO-kommando. Fra 2016 er basen underlagt 132 luftving på Ørland og fungerer også som støttebase for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) på Reitan.

Det er vedtatt at Luftforsvarets tilstedeværelse i Bodø reduseres når F-16 utfases og at hele anlegget skal bygges nytt og flyttes snaut 1 km i sørvestlig retning i forhold til dagens plassering.

Tekniske data

Flybasen har en betongrullebane på snaut 2800 meter samt to taksebaner som den deler med den sivile delen av lufthavnen, Bodø lufthavn, som driftes av Avinor.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg