Bo Diddley

Faktaboks

Bo Diddley
eg. Ellas Otha Bates
Uttale
dˈidli
Født
30. desember 1928, McComb, Mississippi
Død
2. juni 2008, Archer, Florida

Bo Diddley. Foto fra 1960-årene.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Bo Diddley var en amerikansk sanger, gitarist og komponist. Han ble adoptert av sin mors kusine, skiftet navn til Ellas McDaniel og flyttet med henne i 1934 til Chicago, hvor han fra 1951 spilte fast på en klubb med sine grupper. Han fikk i 1955 kontrakt med Chess Records, og debutsinglen Bo Diddley (med I'm A Man på b-siden) toppet rhythm & blues-hitlistene samme år. Bo Diddley sto snart fram som en stilskaper innen rock'n'roll med sine synkoperte rytmer og humoristiske tekster, og sin selvbygde rektangulære gitar. Hans uortodokse, primitive rytmegitarstil med ekkofylt, forvrengt lyd var inspirert av blues, gospel og afrikanske og latinamerikanske rytmer.

Diddley fikk også fire pophits: I USA med Say Man (1959) og You Can't Judge A Book By The Cover (1962) og i Storbritannia med Pretty Thing (1963) og Hey Good Lookin' (1964). Pretty Thing ble for øvrig første gang utgitt i 1955, og ga navn til bandet The Pretty Things. Han ga ut en lang rekke album etter debutalbumet Bo Diddley (1958) og var aktiv inntil kort tid før han døde av hjertesvikt. Flere av sangene hans, som for eksempel Mona, Road Runner og Who Do You Love?, er blitt spilt inn av en rekke andre artister.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (7)

skrev Per Langlo

Har forsøkt å sende deg direktemelding...<b>Pretty Things The</b> burde kanskje stått med The foran? Og ble ikke den låta gitt ut noen år før 1963, feks 1956 og havnet på Top 40 da?

svarte Jon Vidar Bergan

The Pretty Things var blitt lagt inn feil i systemet i fjor. Dette er rettet opp. "Pretty Thing" var en hit i UK i 1963, men kom ut i 1956, så det har jeg nå bemerket.

skrev Per Langlo

Dette skal være en kvalitetssikret artikkel om Bo Diddley og her brukes begrep som selvtitulert debut, at en låt gir navn til et band med mere.Det slås også fast at Diddleys navn er hentet fra et afrikansk strengeinstrument. Selv sier Diddley at dette navnet var noe kompisene i Chicago ga han, i et annet intervju blir det nevnt som en forbindelse til hans karriere som bokser i Golden Glovs.Et annet fakta, som ikke er tatt med er hans fiolinerfaring. han beg. med fiolin og det har siden preget hans gitarspill, som igjen har preget andre funk-artister etter han.Har ikke lest mange av sakene til artikkelforfatteren, men om han også der er like selektiv og slurvete, blir det mange kommentarer fremover.At en artist navngir sin a-låt etter sitt scenenavn i debutsingelen sier mye om artisten, og b-låta sier mer. Bo Diddley hørte hjemme på øverste hylle, og det er artister fra samme hylle, som gjennom å spille hans låter har hyllet han enda mer, og om slikt ikke nevnes bør i allefall navn, årstall og slikt være rett.Dette er en artist som, ifølge snl, før sin selvtitulerte debut, ga ut flere plater, vært på Top Forty og Ed Sullivan.

svarte Per Langlo

Det nærmer seg Jon V. Du gir deg ikke på navnet ser jeg, men man skulle tro at de som "bestyrer" boet etter The Originator vet hva han ble født. Du ville vel reagert på om noen kalte Elvis for Aaron Elvis Presley? Det blir det samme her.<br />Margo Lewis og Faith Fusillo(som bestyrer bo/offisielle websider) bruker konsekvent Ellas O, og ikke som den engelske avisen du bruker som kilder Otha E.<br />Når dette er rettet,+ noen ord om fiolinutd., + The Originator..<br />Merk deg The Originator, ikke en som har influert rocken, men som faktisk skapte rock, ifølge mange.<br />Når en skal skrive skileksikon bør en kunne sin Sondre Norheim, når en skal skrive rockeleksikon må en kunne sin Diddley.<br />Dermed er siste ord sagt!<br />

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg