Faktaboks

Chess Records
Uttale
tʃes rˈekədz
Chess-logoen
Chess-logoen
Av .
Muddy Waters

Muddy Waters

Av /NTB Scanpix ※.

Chess Records, amerikansk plateselskap dannet i Chicago i 1947 av brødrene Leonard og Phil Chess. Selskapet ble nedlagt i 1975. Chess er best kjent for å ha spilt en viktig rolle i populariseringen av blues i 1950- og 60-årene.

Tidlige år

Chess-brødrene var født i Polen, og flyttet med sin jødiske familie til Chicago i 1928, hvorpå familiens etternavn ble endret fra Czyz til Chess.

Deres store interesse for svart musikk og spesielt blues gjorde at de begynte å gi ut plater med lokale Chicago-artister som Muddy Waters, Sunnyland Slim og Robert Nighthawk på Aristocrat Records.

Gullalder og nedleggelse

Navnet ble i 1950 endret til Chess Records, og i det påfølgende tiåret var Chess regnet som det store selskapet for elektrisk Chicago-blues, med artister som Howlin' Wolf, Jimmy Rogers, Eddie Boyd, Elmore James, Sonny Boy Williamson, Etta James og Little Walter.

Chess ga også ut jazz, doowop og suksessfulle og innflytelsesrike rockeplater med Chuck Berry og Bo Diddley.

I 1957 åpnet Chess Recording Studio, hvor britiske rhythm'n'blues-artister, for eksempel The Rolling Stones, etter hvert kom for å spille inn musikk. I 1960-årene ga Chess også ut plater med unge, virtuose bluesgitarister som Otis Rush og Buddy Guy, samt soul med Fontella Bass og jazz med Ramsey Lewis Trio.

Brødrene solgte selskapet i 1969, da Leonard Chess døde. Den faste produsenten siden 1958, Ralph Bass, ledet Chess-studioet fram til nedleggelsen i 1975.

I dag eies Chess-katalogen av Universal Music Group.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg