New Shepard

Starten for første prøveoppskytning av en ubemannet New Shepard 29. april 2015.
Av .

Artikkelstart

New Shepard er et ett-trinns gjenbrukbart suborbitalt romfartøy under utvikling for kommersiell bruk av det amerikanske selskapet Blue Origin.

Fartøyet består av en mannskapsseksjon med et volum på 15 kubikkmeter og plass til seks personer, og en motorseksjon med rakettmotor og styring nødvendig for både avgang og landing av motorseksjonen. Mannskapsseksjonen separerer fra motorseksjonen når motoren slår seg av, går gjennom ballistisk tilbakevending, og lander ved hjelp av fallskjermer. Siden fartøyet både tar av og lander vertikalt kan det beskrives som et vertikal avgang, vertikal landings-fartøy (VTOL). Dette begrepet er oftest brukt om fly.

Navnet New Shepard har sin opprinnelse i navnet på USAs første menneske i rommet, NASA-astronauten Alan B. Shepard.

Utvikling og første ferd

Første prøve av en ubemannet New Shepard fant sted 29. april 2015 ved selskapets prøvefelt i den vestlige del av Texas og var delvis vellykket: Romfartøyet nådde en høyde på 93,5 kilometer og en hastighet på 3 mach, men mens mannskapsseksjonen fallskjermlandet uskadet, krasjet den separerte motorseksjonen på grunn av en feil i det hydrauliske systemet. En vellykket landing ble derimot gjennomført 23. november samme år.

Planlagt utvikling og bruk

Blue Origin har per oktober 2020 gjennomført 13 ferder med New Shepard, der alle har vært suksessfulle (bortsett fram landingsproblemene på første ferd). Blue Origin ønsker å selge disse romferdene til personer som ønsker å komme opp i verdensrommet og oppleve noen minutter i vektløshet.

Det var tidligere planlagt en bemannet ferd i 2020, men denne er utsatt på ubestemt tid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg