Jeff Bezos

Faktaboks

Jeff Bezos

Jeffrey Preston Jorgensen

Født
12. januar 1964, Alberquerque, New Mexico
Jeff Bezos er grunnlegger og eier av nettbutikken Amazon, og har flere ganger blitt kåret til verdens rikeste person.

Artikkelstart

Jeff Bezos er en amerikansk forretningsmann som er mest kjent som grunnlegger av nettbutikken Amazon. Selskapet ble grunnlagt i Seattle i 1994 som en internettbokhandel som ble lansert i 1995. Amazon ble børsnotert i 1997 og etablerte etter hvert avdelinger i Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Japan og Canada.

Amazon fikk under dot.com-bølgen på 1990-tallet en eventyrlig vekst, og ble på 2000-tallet blant verdens største selskaper. Bezos har også investert i en rekke andre selskaper i ulike bransjer, som blant annet media og romfart. I 2018 hadde Bezos en beregnet formue på rundt 150 milliarder dollar, og ble dermed regnet som verdens rikeste person.

Bakgrunn

Jeff Bezos er utdannet elektroingeniør og informatiker ved Princeton-universitetet (1986), og jobbet tidlig på 1990-tallet i investeringsbanken D.E. Shaw & Co. i New York, der han raskt ble utnevnt til selskapets visepresident. Bezos sluttet i banken i 1994 og flyttet til Seattle for å starte nettbokhandel. Amazon solgte sin første bok sommeren 1995, og har siden utvidet til en rekke andre varer og tjenester.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg