Bjergsted (park i Stavanger)

Artikkelstart

Bjergsted er et parkanlegg i Stavanger kommune, ved Byfjorden, nordvest for bysenteret, bydel Eiganes/Våland. Bjergsted ligger på eiendommen «Ægenes Mark» som ble gitt til byen av Christian 4 i 1607, og har senere hatt en svært varierende bruk. Stavanger Turistforenings utstilling i 1890 innledet bruken av Bjergsted som festplass, og i forbindelse med byens 800-årsjubileum i 1925 ble det avholdt en jubileumsutstilling her, og da fikk parken omtrent den formen den har i dag.

Faktaboks

Etymologi

Navnet er fra 1920-tallet da området ble opparbeidet som landsted og gårdsbruk av kjøpmann, organist og baker Boye Pettersen. Han ga stedet navnet “Bjergsted”, trolig inspirert av bergknausene mot nord.

Også kjent som

Bjergsted kulturpark

Den gamle hermetikkfabrikken i Sandvigå 27, like inntil Bjergstedparken, er bygd om og brukes i dag av blant annet Stavanger Kulturskole som har et vidt spekter av kulturtilbud. Fra slutten av 1970-tallet fikk parken et stadig tydeligere preg av en musikkpark. Musikkonservatoriet ble bygd i 1979, og det første av Stavangers to konserthus året etter ved at en tidligere utstillingshall (kalt kuppelhallen etter den karakteristiske kuppelformede takkonstruksjonen) ble ombygd til konserthus. Her ble Bjergsted Musikksenter etablert, tilholdssted for blant annet Stavanger Symfoniorkester.

Senere er det reist et nytt konserthus i Stavanger mellom Bjergstedparken og havneområdet, åpnet i 2012, og med to store konsertsaler. Sammen med det gamle konserthuset danner dette det antagelig største, samlede konserthustilbudet i landet. I dette området ligger i dag lokaler for Universitetet i Stavanger, avdeling for kunstfag, og avdeling av Stavanger Katedralskole.

Stavanger kommune vurderer i forbindelse med byens 900-årsjubileum i 2025 en videreutvikling av Bjergstedparken som en arena for kultur, fritid og rekreasjon.

Kart

Bjergsted
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg