Stavanger - offentlige institusjoner, kultur m.m

Stavanger domkirke.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Parti fra Vågen. De gamle sjøhusene ble bygd på 1800-tallet og er senere restaurert. I dag finnes mange av byens utesteder her. På høyden bak sjøhusene sees Valbergtårnet, påbegynt 1850. Arkitekt var C. H. Grosch. Valbergtårnet ble brukt som vakttårn frem til 1922.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Stavanger er administrasjonssenter for Rogaland fylkeskommune og sete for Fylkesmannen i Rogaland. Byen er også sete for biskopen i Stavanger bispedømme (Rogaland).

I Stavanger ligger hovedkontoret for Sør-Vest politidistrikt som omfatter i alt 32 kommuner, alle 26 i Rogaland (alle kommunene i fylket), Sirdal i Vest-Agder og Sveio, Etne, Bømlo, Stord og Fitjar i Hordaland) med i alt 27 lensmannskontorer og politistasjoner. I byen ligger også Stavanger sorenskriverembete, Ryfylke sorenskriverembete og Stavanger tingrett. Av statlige og halvstatlige institusjoner merkes Statsarkivet i Stavanger, Oljedirektoratet, avdeling av Norges Bank og Norges sjøkartverk (avdeling av Statens kartverk).

Universitetet i Stavanger ble opprettet 2005 med tre fakulteter: for henholdsvis teknisk-naturvitenskapelige, humanistiske og samfunnsvitenskapelige fag. Store deler av universitetets virksomhet ligger på Ullandhaug. På Ullandhaug ligger også forskningsinstitusjonen IRIS (tidligere Rogalandsforskning). I Bjergstedparken like nordvest for bysenteret ligger blant annet universitetets avdeling for kunstfag, Stavanger Symfoniorkesters administrasjon og Stavanger Konserthus. Stavanger universitetssykehus ligger sør for Våland, i Hillevåg bydel. På Forus lengst sør i kommunen ligger hovedkontoret til Statoil.

En rekke museer er samlet under betegnelsen Museum Stavanger AS -MUST: Arkeologisk museum herunder Jernaldergarden på Ullandhaug, Stavanger museum med betydelige arkeologiske og ornitologiske avdelinger, Stavanger maritime museum, Norsk barnemuseum, Norsk hermetikkmuseum i Stavanger, Stavanger skolemuseum (tidligere Vestlandske skulemuseum) og Stavanger kunstmuseum. Til MUST hører også Ledaal, rett vest for Breiavatnet, nå herregårdsmuseum og kongebolig, og Breidablikk, skipsredervilla fra 1881, tegnet av arkitekt Henrik Nissen for kjøpmann og skipsreder Lars Berentsen.

I havneområdet ligger Norsk Oljemuseum, og rett sør for jernbanestasjonen i sentrum ligger Rogaland Teater. I sentrum ligger ellers Sølvberget, Stavanger kulturhus med blant annet hovedbibliotek, galleri og kino. Flere militære avdelinger har sete i byen, blant annet NATOs hovedkommando på Jåttå, nær grensen til Sandnes. To dagsaviser kommer ut i Stavanger: Stavanger Aftenblad og Rogalands Avis. NRK har distriktskontor i Stavanger.

Administrativ inndeling og offentlige institusjoner

Stavanger hører til Sør-Vest politidistrikt, Stavanger tingrett og Gulating lagmannsrett.

Stavanger er del av Jæren næringsregion sammen med Gjesdal, , Klepp, Randaberg, Sandnes, Sola og Time.

Stavanger kommune omfattes av to prosti med 17 sokn i Den norske kirke. Prostiene er Stavanger domprosti (Kampen, Stokka, Varden, St. Petri, Tjensvoll, -Bekkefaret, St. Johannes og Stavanger domkirkesokn) og Ytre Stavanger (Hinna, Sunde, Tasta, Gausel, Hillevåg, Madlamark, Hafrsfjord og Vardeneset) i Stavanger bispedømme.

For statistiske formål er Stavanger kommune (per 2016) inndelt i 22 delområder med til sammen 218 grunnkretser.

Mot slutten av 1800-tallet hørte Stavanger til Jæderen og Dalene fogderi i Stavanger amt.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg