Bjørnhollia

Bjørnhollia

Artikkelstart

Bjørnhollia er en betjent DNT-hytte i Rondane, vest for Atnasjøen. Hytta drives av DNT Oslo og Omegn (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Sel kommune, i Innlandet fylke; 895 meter over havet.

Det går bilvei til turisthytta, men den er stengt for vanlig ferdsel. Fra Bjørnhollia er det merket sommerruter til Rondvassbu, Eldåbu, Rondetunet, Straumbu, Breisjøseter, Dørålseter og Høgrondbue.

Navnet

Den første setra på plassen het Bjøynnollie. Stavelsen ol er en gammelnorsk versjon av ur. Bjørnen hadde altså tilholdssted i ura, ikke i et hol.

Historikk

I DNTs årbok for 1876 står det at gårdbruker Ivar Vålen fra Kleiverud i Sel hadde seter på Bjørnhollia, og at det her ville bli losjimuligheter for turister som skulle besøke Rondane. Rundt 1900 kjøpte Pål Stakston, som drev Musvoldsetra like ved, også denne plassen. Fra 1920 ble Bjørnhollia leid ut til Hanne og Johannes Øyen fra Folldal som begynte å satse på turisthyttedrift for alvor. De fortsatte som bestyrere av turisthytta da DNT kjøpte Bjørnhollia i 1941. I 1948 ble det innviet en ny, stor hovedbygning på plassen. Turisthytta er senere utvidet flere ganger og har 90 sengeplasser. Tre generasjoner Øyen drev Bjørnhollia til og med sommersesongen 1999.

Bjørnhollia er en betjent DNT-hytte i Rondane, vest for Atnasjøen.
Bjørhollia 2019
Lisens: CC BY SA 3.0

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (1999). Hyttene i Rondane, Alvdal Vestfjell, Femundsmarka og på Hedemarksvidda. Cappelen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg