Rondvassbu. Av . CC BY 2.0

Rondvassbu

Rondvassbu

Mot Rondvassbu i nysnø

Mot Rondvassbu i nysnø
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Rondvassbu er en betjent DNT-hytte i Rondane, ved sørenden av Rondvatnet i hjertet av Rondane nasjonalpark. Den ble oppført i 1903. Hytta drives av DNT Oslo og Omegn (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Sel kommune, i Innlandet fylke; 1173 meter over havet.

Rondvassbu ligger i sentrum for rutenettet i Rondane samtidig som den ligger helt perfekt til for turer på de sentrale toppene som Rondeslottet, Vinjeronden, Storronden og Storsmeden.

Fra hytta er det merket sommerruter til Mysuseter, Eldåbu, Bjørnhollia, Dørålsetrene, Peer Gynt-hytta og Smuksjøseter.

Navnet

Turisthytta har navnet etter Rondvatnet. Det er langt og smalt, rond eller rand (Randsfjorden) og dermed var navnet på plass.

Historikk

Det var Ola Gundersen Moen fra Selsverket som først satte opp en liten stue på statens grunn ved Rondvatnet i 1903. Området rundt er et godt jaktterreng, og innsjøen var rik på fisk. Etter hvert var det mange turister som oppdaget områdets kvaliteter og spurte om nattely og mat. Antall besøkende ble så stort at Moen bygde på hytta, og åpnet en liten turiststasjon med 10–12 sengeplasser. Han fungerte også i mange år som DNTs inspektør i Rondane, og vardet og merket ruter. Han merket også enkelte skiruter om vinteren.

Rondanes sentrum

I lengden ble hytta for liten, og i 1926 ba Moen DNT om å få låne 2000 kr så han kunne føre opp et nytt losjihus med 16 senger. Trafikken fortsatte å øke, og Moen solgte Rondvassbu til DNT i 1929. I foreningen var det mange som var sært glade for det kjøpet. «En umistelig juvel» kalte DNTs sekretær Rondvassbu i årboka for 1929, der han redegjorde for kjøpet av hytta, og populariteten til Rondane og hytta økte. Allerede i 1930 skjedde den første ombyggingen, og siden er hytta bygget på en rekke ganger. Den har 128 sengeplasser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (1999). Hyttene i Rondane, Alvdal Vestfjell, Femundsmarka og på Hedemarksvidda. Cappelen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg