Bjørkedalsvannet
Bjørkedalsvatnet sett fra sør.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY 3.0

Bjørkedalseidet er en fjellovergang på den gamle postveien fra 1778 mellom VoldaSunnmøre og Eid i Stad kommune i Nordfjord, med en passhøyde på cirka 420 meter over havet, øverst i Hjelmelandsdalen i Stad kommune.

Bjørkedalsgrenda ved Bjørkedalsvatnet, som i 2015 hadde 138 innbyggere, er kjent for sine båtbyggingstradisjoner som strekker seg tusen år tilbake i tid. Grenda er særlig kjent for bygging av sunnmørsåttringen. I nyere tid er blant annet fullskalakopier av Gokstadskipet og Osebergskipet bygget her, likeledes Ragnar Thorseths «Saga Siglar». Sentrum for båtbyggervirksomheten er Søndre Bjørkedal, 5 kilometer fra fjorden. Her finnes det et båtmuseum.

Inntil 2012 gikk E 39 gjennom Stigedalen på grensen mellom Volda og Eid, øst for den gamle postveien. E 39 går nå mellom Volda og Grodås i Hornindal via Kvivsvegen, og den gamle E 39 har nå betegnelsen riksvei 651 mellom Folkestad i Volda og Hjelle i Eid.

Kart

Bjørkedalseidet
Bjørkedalseidet
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg