Den Trondhjemske postvei er et gammelt navn på veien mellom Bergen og Trondheim, som ble tatt i bruk til postfrakt etter at staten overtok postvesenet i 1719. Det ble da bygd ut forbedrede landeveier som kunne benyttes av ridende, gående og kjørende postførere.

Postveien gikk parallelt med kysten fra Bergen over land (med båtfrakt over fjordene) til Sognefjorden. Der ble posten fraktet over til Leirvik med båt, og veien fortsatte til Førde. Derfra gikk veien til Innvik i Nordfjord og videre gjennom Sunnmøre frem til Romsdalsfjorden, hvor posten ble fraktet med båt til Molde. Fra Molde gikk veien til Tingvoll på Nordmøre, derfra gjennom innlandet til Orkanger og derfra gjennom Børsa, Leinstrand og Strinda frem til Trondheim.

Postveien er bevart i gammel skikkelse flere steder på ruten, men mye av den følger nyere veitraseer. Postveien er stamvei for mange senere hovedveier.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg