Faktaboks

Bismarck
Uttale
bˈismarck
North Dakota State Capitol

Bismarck er hovedstad i delstaten Nord-Dakota i USA, og ligger ved elven Missouri. Byen har 73 622 innbyggere (US Census, 2020).

Næringsliv og kultur

I Bismarck ligger delstatens lovgivende forsamling, North Dakota State Capitol, omgitt av parker og gangstier. Her ligger også delstatens historiske museum, North Dakota Heritage Center. Administrasjon og ledelse av offentlig virksomhet utgjør en stor del av byens økonomi. For øvrig er landbruk og produksjon og distribusjon av råolje og kull viktige næringer. Bismarck ligger midt i det såkalte hvetebeltet, den delen av Great Plains hvor hvete tradisjonelt har vært den viktigste avlingen.

Historie

Byen ble grunnlagt som Edwinton i 1872, som det vestlige endepunkt for Northern Pacific Railway før den forserte Missourielven. I 1873 ble byens navn endret til Bismarck, til ære for den tyske kansleren Otto von Bismarck. I perioden 1870–1920 kom mange tyske og norske bosettere. Byen ble hovedstad for Dakota Territory i 1883 og for den nye delstaten North Dakota i 1889. Bismarck ble et kommersielt sentrum for gullrushet i Black Hills i 1870-årene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg