. Begrenset gjenbruk

Seattle i Washington, amerikansk dataprogramvareselskap grunnlagt i 1975 av Bill Gates og Paul Allen, verdens største på området. Microsoft ble dannet for å lage programvare til personlige datamaskiner (mikromaskiner), og gjennombruddet kom i 1981 da selskapet laget operativsystemet MS-DOS (Microsoft Disk Operating System) til IBMs opprinnelige personlige datamaskin (PC) og sikret seg retten til å lisensiere systemet til andre leverandører. Microsoft har siden definert standarden for operativsystem for PC-er basert på mikroprosessorer fra Intel. Etter sykdom forlot Allen selskapet i 1983, og Microsoft ble børsnotert i 1986.

Det nære samarbeidet med IBM tok slutt i 1991. I årene etter etablerte Microsoft Windows som standard grafisk brukergrensesnitt på Intel-baserte PC-er, og dominerte etter hvert også markedet for standardapplikasjoner til både PC-er og Apple Macintosh, med kontorpakken Office bestående av tekstbehandler, regneark og presentasjonsprogram, og etter hvert også e-postklient, personlig database med mer.

I 1993 lanserte Microsoft en kraftigere variant av Windows med et langt mer avansert teknologisk utgangspunkt, kalt Windows NT (for eng. new technology). Systemet var beregnet på arbeidsstasjoner, men først og fremst servere, og markerte starten på Microsofts erobring av programvaremarkeder høyere opp i IT-hierarkiet enn PC-en. Etter hvert la Microsoft også til serverbaserte applikasjoner, som gruppevaren Exchange og databasen SQL Server. I tillegg til operativsystemer og applikasjoner for både klienter og servere, er også utviklingsverktøy et viktig produktområde for selskapet. Det første systemet for datasentraler ble lansert i 2003. Microsoft og kringkastingsselskapet National Broadcasting Company (NBC) opprettet i 1995 kabel-TV-selskapet MSNBC, som Microsoft per 2006 eier 18 % av. I 1993 startet Microsoft sitt elektroniske leksikon Encarta. Innen digital underholdning leverer selskapet fra 2001 videospillemaskinen Xbox.

Microsoft var noe sen til å reagere da Internett-bølgen viste seg i første halvdel av 1990-årene, men snudde seg så raskt, og har integrert Internett-teknologi i sine hovedprodukter siden 1995. Parallelt med opptrappingen av serverprogramvaren til å gjelde stadig kraftigere maskiner og større nettverk, har Microsoft utviklet et bredt tilbud av verktøy og løsninger for Internett-orienterte systemer. I 2000 kom.Net, et strategisk initiativ for en teknologisk verden der alle og enhver kan bidra med applikasjoner som kommuniserer over Internett og automatiserer utveksling og innhenting av informasjon.

Microsofts forretningspraksis utløste antitrustsaker mot selskapet i både USA (fra 1998) og EU (fra 2003). Saken i USA ble markert av en dom i juni 2000 som krevde at Microsoft måtte deles, men da George W. Bush overtok som president i 2001, la myndighetene om kursen, og saken endte med et forlik som retten godkjente etter et års gransking, i november 2002. Kjennelsen som slo fast at Microsoft hadde brutt lover, ble stående, men forliket omfattet ikke andre straffetiltak enn en overvåkingsordning. En dom i EU i 2004 påla derimot Microsoft en bot på 497 millioner euro, utgivelse av en Windows-klient uten mediespiller, og å dele teknologi med konkurrentene. Det pågår fortsatt en dragkamp om det siste pålegget, i tillegg til at hele EU-dommen er anket. Sakene har bidratt til å svekke Microsoft i opinionen ved å blottlegge hardhendt forretningsframferd.

Siden 2000 har selskapet arbeidet med å rydde opp i sitt forhold til konkurrentene, og har inngått en serie med omfattende forlik, blant annet med Sun Microsystems og Time Warner, de mest pågående motstanderne under den amerikanske monopolsaken. Microsoft har også erkjent behovet for å bidra til åpne standarder, og har levert en stor innsats, blant annet for å sikre det teknologiske grunnlaget for framtidens Internett, uavhengig av om plattformen aktørene bruker er Windows, Java, eller noe annet.

Høsten 2005 gjennomførte konsernsjef Steve Ballmer en reorganisering av selskapet i tre hovedgrupper: en med Windows, utviklingsverktøy og nettjenester for private og bedrifter; en med Office og andre forretningsapplikasjoner for klienter og servere; og en tredje for underholdning og forbrukerelektronikk. Reorganiseringen er ment å revitalisere en organisasjon som også eksterne observatører oppfattet som preget av byråkrati og intern rivalisering.

Omsetning ca. 40 mrd. amerikanske dollar med rundt 60 000 ansatte (2005). Styreformann og største enkelteier (ca. 9,5 %) er Bill Gates, konsernsjef (fra 2000) er Steven Ballmer.

NavnetMicrosoft er dannet av de engelske ordene for mikrodatamaskin (microcomputer) og programvare (software).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.