Hav

Hav. De store havstrømmene.

Hav
Av /Store norske leksikon ※.

Det ekvatoriale strømsystem er et strømsystem bestående av tre havstrømmer langs ekvator: Den nordlige ekvatorialstrøm, Den sørlige ekvatorialstrøm og Den ekvatoriale motstrøm. De to første er brede (1000–1500 km) og grunne (et par hundre meter) strømmer som går vestover; motstrømmen er smalere (500 km) og går mot øst mellom de første.

Det ekvatoriale strømsystem er mest regelmessig utviklet i Stillehavet, men finnes også i Atlanterhavet, og i vinterhalvåret i Det indiske hav.

Strømsystemet dirigeres av passatene, og hastighetene er relativt moderate (0,5–2 knop). Da vindsystemet ikke ligger symmetrisk om ekvator, men er noe forskjøvet nordover, vil det samme gjelde strømsystemet. Den ekvatoriale motstrøm ligger således nord for ekvator, og Den sørlige ekvatorialstrøm går gjerne noe over på den nordlige halvkule.

Et interessant trekk er Den ekvatoriale understrøm (i Stillehavet ofte kalt Cromwellstrømmen) som går mot øst under overflaten med de største hastigheter (2–3 knop) i ca. 100 m dyp, nesten nøyaktig langsetter ekvator.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg