Det ekvatoriale strømsystem er et strømsystem bestående av tre havstrømmer langs ekvator: Den nordlige ekvatorialstrøm, Den sørlige ekvatorialstrøm og Den ekvatoriale motstrøm. De to første er brede (1000–1500 km) og grunne (et par hundre meter) strømmer som går vestover; motstrømmen er smalere (500 km) og går mot øst mellom de første.

Det ekvatoriale strømsystem er mest regelmessig utviklet i Stillehavet, men finnes også i Atlanterhavet, og i vinterhalvåret i Det indiske hav.

Strømsystemet dirigeres av passatene, og hastighetene er relativt moderate (0,5–2 knop). Da vindsystemet ikke ligger symmetrisk om ekvator, men er noe forskjøvet nordover, vil det samme gjelde strømsystemet. Den ekvatoriale motstrøm ligger således nord for ekvator, og Den sørlige ekvatorialstrøm går gjerne noe over på den nordlige halvkule.

Et interessant trekk er Den ekvatoriale understrøm (i Stillehavet ofte kalt Cromwellstrømmen) som går mot øst under overflaten med de største hastigheter (2–3 knop) i ca. 100 m dyp, nesten nøyaktig langsetter ekvator.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.