Faktaboks

Ben Enwonwu

Odinigwe Benedict Chukwukadibia Enwonwu

Født
14. juli 1917, Onitsha, Anambra, Nigeria
Død
5. februar 1994, Lagos, Nigeria
Skulptur av Ben Enwonwu
Den tidligere britiske statsministeren Boris Johnson foran Ben Enwonwus skulptur Anyanwu.
Av /Scanpix.
Afrikansk dans

Ben Enwonwu, Afrikansk dans, 1959

Av /Scanpix.

Ben Enwonwu var en nigeriansk kunstner og forfatter, og en pioner innen afrikansk modernisme. Hans kunst var tidlig påvirket av europeiske kunstretninger som fauvisme og symbolisme, noe han søkte å kombinere med tradisjonell ibo-kunst.

Bakgrunn

Enwonwu studerte ved Goldsmiths College og Slade School of Fine Arts i London 1944–1948. Etter å ha returnert til Nigeria fikk han status som «Afrikas fremste kunstner» av tidsskriftet Ebony Magazine og ble i 1955 utnevnt til Member of the British Empire. I 1956 fikk han som første afrikanske kunstner i oppdrag å utføre en helfigur skulptur av dronning Elizabeth 2.

Kunstnerskap

Enwonwu benyttet flere ulike medier og uttrykk i sitt kunstnerskap, fra skulptur i tre og bronse til maleri. Hans mest kjente maleri Tutu, en serie på tre portretter av prinsesse Adetutu «Tutu» Ademiluyi av Joruba-folket malt i 1974, fikk tilnavnet «Afrikas Mona Lisa» i hjemlandet og bidro til Enwonwus posisjon som «den afrikanske modernismens far».

Kunst og nasjonalisme

I tiden etter Nigerias uavhengighet fra Storbritannia i 1960 sto Enwonwu fram som en forkjemper for et nasjonalt uttrykk i hjemlandet. I 1968 ble han offisiell rådgiver for regjeringen i kulturspørsmål. Han uttrykte sin støtte til panafrikanisme og négritude-bevegelsen og laget en rekke arbeider under Négritude-tittelen som søkte et mer genuint afrikansk uttrykk og en svart identitet. Hans arbeider har blitt brukt til støtte for svart nasjonalisme og svarte frigjøringsbevegelser verden over. Enwonwu-krateret på planeten Merkur er oppkalt etter ham.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg