Nerijas (Nerijahus) sønn, skriver omtalt i Det gamle testamente. Navnet er en kortform av Berekjahu ('Jahve har velsignet, Jahves velsignede'). Ifølge Jeremias bok var Baruk profetens venn og personlige skriver og skrev ned Jeremias ord. Forholdet mellom den tekst som i dag foreligger som Jeremias bok og Baruk er usikker. At han har spilt en viss rolle i overleveringen av Jeremias bok er sannsynlig.

Flere skrifter er tillagt Baruk i den senere jødiske tradisjonen. Den apokryfe Baruks bok består av en samling tekster som tematiserer Israels synd, eksilet og jødenes tilbakevending til Israel. Boken kan muligens dateres til 1. årh. f.Kr. eller 1. årh. e.Kr.

Den pseudepigrafiske 2. Baruks bok er en apokalypse skrevet på syrisk. Den er viktig som et litterært vitnesbyrd om utviklingen fra tidlig jødedom til rabbinsk jødedom.

Den pseudepigrafiske 3. Baruks bok er forfattet på gresk (finnes også i to versjoner på slavisk). Verket er en apokalypse der Baruk klager over Jerusalems ødeleggelse. Gud sender en engel til ham som innvier ham i himmelens og verdens mysterier.

Den pseudepigrafiske 4. Baruks bok er en beretning om begivenhetene omkring Nebukadnesars erobring av Jerusalem i 586 f.Kr. og tempelets ødeleggelse. Opprinnelig skrevet på gresk med tittelen «Det som er utelatt i Jeremiaboken»; finnes også i ulike etiopiske versjoner.

2., 3. og 4. Baruks bok kan muligens dateres til begynnelsen av 100-tallet e.Kr.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.