Baruk

Faktaboks

Baruk
Uttale
barˈuk

Artikkelstart

Baruk er en person som er omtalt i Det gamle testamentet og Tanakh, Nerijas (Nerijahus) sønn. Navnet er en kortform av Berekjahu ('Jahve har velsignet, Jahves velsignede'). Ifølge Jeremias bok var Baruk profetens venn og personlige skriver og skrev ned Jeremias ord. Forholdet mellom den teksten som i dag foreligger som Jeremias bok og Baruk er usikker. At han har spilt en viss rolle i overleveringen av Jeremias bok er sannsynlig.

Baruksbøker

Flere skrifter er tillagt Baruk i den senere jødiske tradisjonen. Den apokryfe Baruks bok består av en samling tekster som tematiserer Israels synd, eksilet og jødenes tilbakevending til Israel. Boken kan muligens dateres til første århundre fvt. eller første århundre evt.

Den pseudepigrafiske andre Baruks bok er en apokalypse skrevet på syrisk. Den er viktig som et litterært vitnesbyrd om utviklingen fra tidlig jødedom til rabbinsk jødedom.

Den pseudepigrafiske tredje Baruks bok er forfattet på gresk. Den finnes også i to versjoner på slavisk. Verket er en apokalypse der Baruk klager over Jerusalems ødeleggelse. Gud sender en engel til ham som innvier ham i himmelens og verdens mysterier.

Den pseudepigrafiske fjerde Baruks bok er en beretning om begivenhetene omkring Nebukadnesars erobring av Jerusalem i 586 fvt., og tempelets ødeleggelse. Den er opprinnelig skrevet på gresk med tittelen «Det som er utelatt i Jeremiaboken». Den finnes også i ulike etiopiske versjoner.

Andre, tredje og fjerde Baruks bok kan muligens dateres til begynnelsen av 100-tallet evt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg