Folketallet i Bahrain ble av landets myndigheter beregnet til 1 195 020 i 2011, hvorav et mindretall var bahrainere (584 688), mens flertall (610 332) besto av andre nasjonaliteter. Årlig befolkningstilvekst er beregnet til 2,6 %. Gjennomsnittlig levealder er beregnet til 80 år for kvinner og 76 år for menn. Grunnet en overvekt av menn blant innflytterne er kjønnsfordelingen skjev.

Det meste av bosetningen er i den nordlige delen av øya Bahrain og den sørlige delen av Muharraq. Største byer er hovedstaden Manama og Muharraq.

Landet er fra 1700-tallet styrt av sjeikedynastiet al-Khalifa i allianse med rike handelsslekter; Al-Khalifa-familien er sunni-muslimer og følger maliki-lovskolen. Eliten for øvrig består dels av sunni-muslimer som kom fra Iran mot slutten av 1800-tallet og som følger shafi'i-skolen, dels av iranske sjia-muslimer som innvandret i samme periode. Disse følger usuli-skolen og opprettholder nære bånd til Iran og iranske og irakske sjia-læresteder og ledere. Enkelte sjia-muslimer følger også akhbari-skolen. Det antas at sjia-muslimene utgjør litt over 60 % av den samlede befolkningen, sunni-muslimer ca. 20 %, kristne 8,5 % og andre 10 %. Siden 1920-årene har motsetninger mellom sunni- og sjia-grupper blusset opp med jevne mellomrom. Etter den islamske revolusjonen i Iran 1978–79 ble situasjonen tilspisset. Stridighetene søkes løst gjennom et råd som ble utpekt i 1993 og som består av fremstående sjia- og sunni-muslimer.

Landets offisielle språk er arabisk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

28. oktober 2013 skrev Martin Paulsen

Det ser ut til å være noe tull med innbyggertallet, her er det oppgitt 718 300 mens det i hovedartikkelen om landet er snakk om 1,3 millioner. Hvis dette skyldes en forskjell mellom statsborgere og ikke-statsborgere så kan det kanskje være lurt å poengtere dette.

28. oktober 2013 svarte Dag Leraand

Takk for påpekningen! Diskrepansen skyldtes vesentlig at denne artikkelen ikke var oppdatert i takt med den andre, men nå er de begge bragt ajour, og her: med den viktige faktoren du etterlyser: statsborgere og innvandrere.

Befolkningstall er for en del land usikre, og oppgaver for Bahrain varierer vesentlig fra én kilde til en annen. Nå har vi lagt inn tall offentliggjort av landets offisielle informasjonsbyrå.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.