.
Lisens: Begrenset gjenbruk
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Kvartære ammoniumforbindelser er en gruppe kjemiske forbindelser. De er ioniske forbindelser som kan tenkes dannet ved at alle fire hydrogenatomene i ammoniumionet, NH4+, erstattes med forskjellige organiske radikaler (R), for eksempel metyl, med kjemisk forbindelse CH3, benzyl (C6H5CH2) eller cetyl (C16H33).

Faktaboks

Uttale
kvartˈære ammoniumforbindelser

Nitrogenatomet kan også være en del av en ring, og forbindelsene har ofte antiseptiske virkninger, som for eksempel cetylpyridiniumklorid. De viser også ofte overflateaktive egenskaper. Av den grunn anvendes de som fuktemidler (invertsåper), emulgatorer og lignende. Enkelte forbindelser, særlig slike som inneholder to kvartære ammoniumgrupper, har sterke fysiologiske virkninger. Et kjent eksempel er kurarealkaloidet tubokurarin, som finnes i giften curare og som virker utpreget muskelavslappende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg