Augustin Louis Cauchy

Faktaboks

Augustin Louis Cauchy
Uttale
kåʃˈi
Født
1789
Død
1857

Augustin Louis Cauchy

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Augustin Louis Cauchy, fransk matematiker. Han blir regnet for en av de betydeligste matematikere på 1800-tallet. Cauchy ble allerede i 1816 medlem av vitenskapsakademiet og holdt forelesninger ved forskjellige institusjoner i Paris.

Etter julirevolusjonen måtte han forlate Frankrike og innehadde stillinger i utlandet, blant annet et nyopprettet professorat i Torino. I 1838 vendte han tilbake til Paris, men da han som legitimist nektet å avlegge troskapsed, fikk han først i 1848 et regulært professorat i astronomi.

Hans arbeider har satt en ny standard for kravene til matematisk stringens i forbindelse med begreper som grense og konvergens. Cauchy regnes også som skaperen av teorien for de analytiske funksjoner, og han har påvist betydningen av funksjoner med komplekse variable også for reelle problemer. For øvrig har Cauchy skrevet om substitusjoner, algebraiske ligninger, differensialligninger, geometri og anvendt matematikk. Hans samlede verker ble utgitt av det franske vitenskapsakademi.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg