Faktaboks

Augustin Louis Cauchy
Uttale
kåsjˈi
Født
21. august 1789, Paris, Frankrike
Død
23. mai 1857, Sceaux, Frankrike

Augustin Louis Cauchy

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Augustin Louis Cauchy var en fransk matematiker. Han blir regnet for en av de betydeligste matematikere på 1800-tallet. Cauchy ble allerede i 1816 medlem av vitenskapsakademiet og holdt forelesninger ved forskjellige institusjoner i Paris.

Etter julirevolusjonen måtte han forlate Frankrike og hadde flere stillinger i utlandet, blant annet et nyopprettet professorat i Torino. I 1838 vendte han tilbake til Paris, men fordi han som legitimist nektet å avlegge troskapsed, fikk han først i 1848 et regulært professorat i astronomi.

Cauchys arbeider satte en ny standard for kravene til matematisk stringens i forbindelse med begreper som grense og konvergens. Han regnes også som skaperen av teorien for de analytiske funksjoner, og han påviste betydningen av funksjoner med komplekse variable også for reelle problemer. For øvrig skrev Cauchy om substitusjoner, algebraiske ligninger, differensialligninger, geometri og anvendt matematikk.

Hans samlede verker ble utgitt av det franske vitenskapsakademi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg