Faktaboks

August Weismann

Friedrich Leopold August Weissmann

Uttale
vˈais-
Født
17. januar 1834, Frankfurt am Main
Død
5. november 1914, Freiburg, Baden-Württemberg
August Weismann
August Weismann
Av /𝒲.

August Weismann var en tysk zoolog. Weismann er mest kjent for sin kimplasmateori og sin motstand mot teorien om nedarving av tilegnede egenskaper.

I sin kimplasmateori fremholdt han at kimplasmaet, arvesubstansen, overføres uforandret fra generasjon til generasjon langs såkalte kimbaner, og ikke endres av ytre forhold, til forskjell fra kroppsplasmaet. Han kjente ikke til Mendels forskning på arv (Mendels lover), og manglet derfor det eksperimentelle grunnlaget for å bekrefte sine teorier. Kimplasmateorien regnes likevel som en forløper til moderne genetikk, der DNA strukturert i kromosomer er arvesubstansen.

Samtidens forskning på celler bekreftet gang på gang eksistensen av fenomener han hadde forutsagt på teoretisk grunnlag, for eksempel de to typene celledelinger han kalte ekvasjonsdeling (det samme som mitose) og reduksjonsdeling (det samme som meiose) (celledeling).

Han var professor i Freiburg im Breisgau i 1874–1912.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg