Aud Richter

Faktaboks

Aud Richter
Uttale
rˈikjter
Født
30. mai 1893, Bergen
Død
6. november 1974, Oslo
Av /Oslo museum.

Artikkelstart

Aud Richter var en norsk skuespiller og teaterregissør som gjorde karriere innen både tysk stumfilm og norsk teater.

Teater- og filmkarriere

Aud Richter hadde sin debut som Hilde i Henrik Ibsens Fruen fra havet på Trondheims Teater i 1911. Senere arbeidet hun i en årrekke i tysk film, og hun eide selv produksjonsselskapet Egede-Nissen Film Comp sammen med sine søstre Gerd Egede-Nissen (senere Grieg) og Ada Egede-Nissen (senere Kramm). I 1933 vendte hun tilbake til den norske scenen og Det Nye Teater. På Nationaltheatret spilte hun blant annet Hermione i William Shakespeares Et vintereventyr (1934) og Gertrud i samme dramatikers Hamlet (1935), Svanhild i Ibsens Kjærlighetens komedie (1934) og den dødsdømte kvinnen i Pär Lagerkvists Bøddelen (1935).

Som regissør hadde hun sine første oppgaver med stykker av Arne Skouen: Ansikt til ansikt på Søilen Teater i 1939 og Barn av solen på Det Nye Teater i 1941. I 1950-årene arbeidet hun nesten utelukkende som regissør, blant annet for Nationaltheatret, Den Nationale Scene, Rogaland Teater og Trøndelag Teater, men i 1956 gjestet hun Riksteatret i tittelrollen i Ibsens Fru Inger til Østråt.

Hennes regiarbeider tok ofte for seg kjønnsrolletematikk, blant annet i Amalie Skrams Agnete (DNS 1949) og Knud Sønderbys En kvinne er overflødig (Nationaltheatret og Riksteatret 1956).

Skuespillerfamilie

Richter var datter av politikeren Adam Egede-Nissen og søster av skuespiller og regissør Gerd Grieg, skuespiller Ada Kramm, skuespiller Gøril Havrevold, skuespiller Lill Egede-Nissen, skuespiller Stig Egede-Nissen og skuespiller Oscar Egede-Nissen. Hun var gift tre ganger, blant annet med skuespillerne Georg Alexander og Paul Richter, og hun var mor til skuespiller Georg Richter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg