Gerd Grieg

Faktaboks

Gerd Grieg

født Egede-Nissen

Født
21. april 1895, Bergen
Død
9. august 1988, Oslo

Gerd Grieg. Bilde fra Norsk biografisk leksikon.

Gerd Grieg
Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Gerd Grieg var en norsk skuespiller. På 1930-tallet var hun en av Nationaltheatrets hovedkrefter, og i 1941 fikk hun Kritikerprisen for rollen som Tora Parsberg i Bjørnstjerne Bjørnsons Paul Lange og Tora Parsberg (med premiere på Nationaltheatret i 1939).

Viktige roller

Gerd Grieg debuterte i 1910 på Nationaltheatret som Lersol i Barbra Rings barnekomedie Kongens hjerte. Hun utfoldet her et artistisk glitrende talent, på en gang intelligent og impulsivt, til hun i 1918 trakk seg tilbake fra scenen for å arbeide med film. Sammen med søstrene Aud Egede-Nissen (senere Richter) og Ada Egede-Nissen (senere Kramm) eide og drev hun produksjonsselskapet Egede-Nissen Film Comp i Tyskland. I Norge spilte hun Edvarda i Harald Schwenzens filmatisering av Knut Hamsuns Pan (1922).

Da hun vendte tilbake til scenen i 1928, var det som en moden, betydelig scenekunstner. Hun ble særlig en inntrengende Ibsen-tolker. I tittelrollen i Hedda Gabler (1932 og 1951), som Irene i Når vi døde vågner (1934) og som Ella Rentheim i John Gabriel Borkman (1938) bidro hun til å fornye norsk Ibsen-fremstilling. Hos Ludvig Holberg skapte hun et lys levende menneske av Lucretia i Den vægelsindede (1936 og 1954). Blant hennes ypperste klassiske skikkelser var tittelrollen i Friedrich Schillers Maria Stuart (1929 og 1953) og Viola i William Shakespeares Helligtrekongersaften (1930).

Teaterfamilie

Gerd Grieg var datter av politikeren Adam Egede-Nissen, og søster til skuespillerne Aud Richter, Ada Kramm, Gøril Havrevold, Lill Egede-Nissen, Stig Egede-Nissen og Oscar Egede-Nissen.

Fra 1922 til 1940 var hun gift med legen Ragnvald Ingebrigtsen. I juni 1940 dro hun til London, hvor hun giftet seg med Nordahl Grieg . Under andre verdenskrig gjorde hun en stor innsats for norske soldater og sjøfolk i Storbritannia og på Island, hvor hun spilte i og iscenesatte flere norske skuespill.

Etter krigen begrenset helsen hennes kunstneriske virksomhet. I 1957 ga hun ut Nordahl Grieg – slik jeg kjente ham.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg