Atmea1 er en kjernereaktor utviklet av Atmea, som er et joint venture mellom Mitsubishi Heavy Industries og Areva.

Reaktoren er en trykkvannsreaktor med en ytelse på 1100 MWₑ. Den termiske ytelsen er på 3 150 MW. Dette gir en virkningsgrad på 35 prosent.

Atmea1 bruker løsninger og komponenter som tidligere er utviklet av Areva i EPR-reaktoren og Mitsubishis egen APWR-reaktor. Reaktorsikkerheten ivaretas med flere redundante nødkjølesystemer og tiltak som skal holde en mulig nedsmeltet reaktorkjerne tilbake. Reaktoren blir derfor klassifisert som en generasjon III+ reaktor.

Med en ytelse på 1100 MWe sikter reaktoren mot et annet markedssegment enn EPR og APWR som har en ytelse på henholdsvis 1600 og 1700 MWe. Det er ventet at denne reaktoren vil være mer interessant for mindre land som tar kjernekraft i bruk for første gang. Foreløpig er ingen Atmea1-reaktorer i drift. Det har vært forhandlinger med myndighetene i Tyrkia om å bygge fire reaktorer av denne typen, men noen endelig beslutning er ikke tatt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg