APWR (kjernereaktor)

Artikkelstart

APWR er en tredjegenerasjons trykkvannsreaktor med ytelse på 1 538 MWe.

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for Advance Pressurized Water Reactor

Reaktoren er utviklet av Mitsubishi Heavy Industries, opprinnelig i samarbeid med WEC. Reaktorens konstruksjon følger de samme prinsipper som dagens trykkvannsreaktorer, men en rekke forbedringer er innarbeidet. Bruk av nøytronreflektorer gjør reaktoren mer effektiv og bidrar til at brenselutnyttelsen blir på hele 55 GWd/t. For å forebygge kjernekraftulykker er det installert både aktive og passive sikkerhetssystemer.

I en nyere versjon av reaktoren, APWR+, er ytelsen økt til 1 700 MWe. Denne reaktoren skal ha en termisk totalvirkningsgrad på 39 prosent, som er høyest i verden for trykkvannsreaktorer. APWR+ vil dessuten være tilrettelagt for bruk av MOX-brensel.

Foreløpig er ingen reaktorer av denne typen kommet i drift. I 2004 ble det lagt frem planer om å bygge to reaktorer ved Tsuruga kjernekraftverk i Japan, men disse planene ble stilt i bero i 2011, etter kjernekraftulykken i Fukushima. Foreløpig er det ikke tatt noen avgjørelse om planene skal tas opp igjen. Reaktoren blir også søkt typegodkjent og markedsført i USA og Europa.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg