APWR - kjernereaktor

APWR (Advance Pressurized Water Reactor), tredjegenerasjons trykkvannsreaktor utviklet av Mitsubishi Heavy Industries, opprinnelig i samarbeid med WEC. I grunnversjonen vil reaktoren yte 1 538 MW e (4 451 MWt), mens en nyere versjonen, APWR+, vil ha en ytelse på 1 700 MWe.

Reaktorens konstruksjon følger de samme prinsipper som dagens trykkvannsreaktorer, men en rekke forbedringer er innarbeidet. Bruk av nøytronreflektorer gjør reaktoren mer effektiv og bidrar til at brenselutnyttelsen blir på hele 55 GWd/t. For å forebygge kjernekraftulykker er det installert både aktive og passive sikkerhetssystemer. Versjon APWR+ vil dessuten være tilrettelagt for bruk av MOX-brensel.

Foreløpig er ingen reaktorer av denne typen kommet i drift. I 2004 ble det lagt frem planer om å bygge to reaktorer ved Tsuruga kjernekraftverk i Japan, men disse planene ble stilt i bero i 2011. Foreløpig er det ikke tatt noen avgjørelse om planene skal tas opp igjen. Reaktoren blir også søkt typegodkjent og markedsført i USA og Europa.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg