Areva

Artikkelstart

Areva er et avviklet fransk multinasjonalt industriselskap som spesialiserte seg på leveranser og tjenester av betydning for bygging og drift av kjernekraftverk, men som også var engasjert i andre deler av energisektoren, særlig innen fornybar energi.

Faktaboks

Også kjent som

Orano

Selskapet ble opprettet i 2001 gjennom en sammenslåing av Framatome (senere under navnet Areva NP), Cogema (Areva NC) og Technicatome (Areva TA). Etter å ha overtatt kjernekraftvirksomheten i Siemens ble selskapet regnet for å være verdens største innen leveranse av kjernereaktorer. Det tyske selskapet Siemens trakk seg senere helt ut av kjernekraftmarkedet, etter å ha solgt sine gjenværende aksjer i Areva NP i 2009.

Areva er særlig kjent for å ha utviklet den nye tredjegenerasjonsreaktoren EPR. De første EPR-reaktorene ble satt i drift ved kjernekraftverket Taishan i Kina, og reaktorer av denne typen er under oppføring ved kraftverkene Olkiluoto i Finland, Flamanville i Frankrike og Hinkley Point i Storbritannia.

Sviktende marked for nye kjernekraftverk kombinert med en rekke problemer knyttet til selskapets reaktorteknologi, førte til så store finansielle problemer at selskapet i sin opprinnelig form ble avviklet i 2018. Virksomhet knyttet til kjernereaktorer ble solgt til det nyopprettede selskapet Framatome. Tjenester og leveranser knyttet til kjernebrenselsyklus blir videreført, men nå under det nye navnet Orano.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg