Areva
Logoen til Areva
Av .
Lisens: public domain

Areva er et avviklet fransk multinasjonalt industriselskap som spesialiserte seg på leveranser og tjenester av betydning for bygging og drift av kjernekraftverk, men som også var engasjert i andre deler av energisektoren, særlig innen fornybar energi.

Faktaboks

Også kjent som

Orano

Selskapet ble opprettet i 2001 gjennom en sammenslåing av Framatome (senere under navnet Areva NP), Cogema (Areva NC) og Technicatome (Areva TA). Etter å ha overtatt kjernekraftvirksomheten i Siemens ble selskapet regnet for å være verdens største innen leveranse av kjernereaktorer. Det tyske selskapet Siemens trakk seg senere helt ut av kjernekraftmarkedet, etter å ha solgt sine gjenværende aksjer i Areva NP i 2009.

Areva er særlig kjent for å ha utviklet den nye tredjegenerasjonsreaktoren EPR. De første EPR-reaktorene ble satt i drift ved kjernekraftverket Taishan i Kina, og reaktorer av denne typen er under oppføring ved kraftverkene Olkiluoto i Finland, Flamanville i Frankrike og Hinkley Point i Storbritannia.

Sviktende marked for nye kjernekraftverk kombinert med en rekke problemer knyttet til selskapets reaktorteknologi, førte til så store finansielle problemer at selskapet i sin opprinnelig form ble avviklet i 2018. Virksomhet knyttet til kjernereaktorer ble solgt til det nyopprettede selskapet Framatome. Tjenester og leveranser knyttet til kjernebrenselsyklus blir videreført, men nå under det nye navnet Orano.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg