Areva er et avviklet fransk multinasjonalt industriselskap som spesialiserte seg på leveranser og tjenester av betydning for bygging og drift av kjernekraftverk, men som også var engasjert i andre deler av energisektoren, særlig innen fornybar energi.

Selskapet ble opprettet i 2001 gjennom en sammenslåing av Framatome (senere under navnet Areva NP), Cogema (Areva NC) og Technicatome (Areva TA). Etter å ha overtatt kjernekraftvirksomheten i Siemens ble selskapet regnet for å være verdens største innen leveranse av kjernereaktorer. Det tyske selskapet Siemens trakk seg senere helt ut av kjernekraftmarkedet, etter å ha solgt sine gjenværende aksjer i Areva NP i 2009.

Areva er særlig kjent for å ha utviklet den nye tredjegenerasjonsreaktoren EPR. De første reaktorene av denne typen føres nå opp i Taishan i Kina, Olkiluoto i Finland og ved Flamanville i Frankrike. Disse reaktorene ventes å komme i operativ drift rundt 2019.

Sviktende marked for nye kjernekraftverk kombinert med en rekke problemer knyttet til selskapets reaktorteknologi, førte til så store finansielle problemer at selskapet i sin opprinnelig form ble avviklet i 2018. Virksomhet knyttet til kjernereaktorer ble solgt til det nyopprettede selskapet Framatome. Tjenester og leveranser knyttet til kjernebrenselsyklus blir videreført, men nå under det nye navnet Orano.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.