Atløy er ei øy i Askvoll kommune, Sogn og Fjordane. Øya ligger nord for Vilnesfjorden, som er Dalsfjordens ytre del. Øya har et areal på 37,7 km2 med 480 innbyggere (2001).

Øya er skogbar og når opp til 636 meter over havet på Skredvarden. På sørsiden av Atløy ligger fjellknausen Brurestakken, som er landemerke og utsiktpunkt. 

Berggrunnen på Atløy består av foldede lag av gneis fra slutten av prekambrium og metasedimenter fra silur. Sedimentene er avsatt direkte på grunnfjellet og har senere gjennomgått metamorfose og folding. Bergartene ble dannet under Kaledonske jordskorpebevegelser. Lokalt finnes også kalkstein, slik som på Brurastakken; som har fått navn etter tre hvite bånd av kalk som faller som et slør nedover fjellsida.

Bosetningen på øye finnes langs strendene. Det drives fiskeforedling, jordbruk og fiske. Helleristningsfelt. Vilnes kirke er en trekirke fra 1600-tallet. I sørøst ligger det gamle handelsstedet Sauesund. Bilferje går fra Gjervik på østsiden av øya til Askvoll på nordsiden og Fure på sørsiden av Vilnesfjorden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.