Atløy

Artikkelstart

Atløy er ei øy i Askvoll kommune i Vestland fylke. Øya ligger nord for Vilnesfjorden, som er Dalsfjordens ytre del. Øya har et areal på 37,7 kvadratkilometer og 450 innbyggere (2021).

Faktaboks

Etymologi
norrønt Atley, av mannsnavnet Atle

Øya er skogbar og når opp til 636 meter over havet på Skredvarden. På sørsiden av Atløy ligger fjellknausen Brurestakken, som er et landemerke og utsiktpunkt.

Geologi

Berggrunnen på Atløy består av foldede lag av gneis fra slutten av prekambrium og metasedimenter fra silur. Sedimentene er avsatt direkte på grunnfjellet og har senere gjennomgått metamorfose og folding. Lokalt finnes også kalkstein, slik som på Brurastakken, som har fått navn etter tre hvite bånd av kalk som faller som et slør nedover fjellsida.

Bosetning og samferdsel

Bosetningen på øye finnes langs strendene hovedsakelig i fire grender: Kumle, Vilnes, Herland og Høyvik. Det drives fiskeforedling, jordbruk og fiske. På øya finnes et helleristningsfelt. Vilnes kirke er en trekirke fra 1600-tallet. I sørøst ligger det gamle handelsstedet Sauesund. Bilferje går fra Gjervik på østsiden av øya til Askvoll på nordsiden og Fure på sørsiden av Vilnesfjorden. Bro til fastlandet, Atløysambandet, er planlagt.

Kart

Atløy
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg