Faktaboks

Aslan Maskhadov

Aslan Alijevitsj Maskhadov

Uttale

asl'an mash'dåf

Født
21. september 1951, Sjokaj, Sovjetunionen (nå i Kazakhstan)
Død
8. mars 2005, Tolstoj-jurt, Tsjetsjenske Republikk, Russland
Aslan Maskhadov
Foto fra 1996.
Av /NTB.
Tsjetsjenske separatister
Lederne for den tsjetsjenske separatistbevegelsen. Aslan Alijevits Maskhadov, som sitter midt på bakerste rad i grå jakke, ble Tsjetsjenias president i 1997. Han ble drept av russiske spesialstyrker i 2005.
Av /NTB scanpix.

Aslan Maskhadov var en tsjetsjensk politiker som var av lederne for den tsjetsjenske separatistbevegelsen på 1990-tallet og tidlig 2000-tall.

Maskahdov ble født i det nåværende Kazakhstan (da en del av Sovjetunionen) av foreldre som var blitt deportert fra Den tsjetsjensk-ingusjetiske autonome republikken i 1944. Maskhadov utdannet seg til artillerioffiser i sovjetarmeen og tjenestegjorde i Ungarn på 1980-tallet. I 1990 ble han utnevnt til sjef for rakett- og artilleristyrkene i sovjetrepublikken Litauen.

I 1992 trakk han seg tilbake med rang av oberst og vendte tilbake til Tsjetsjenia. Der stilte han seg til tjeneste for Dzjokhar Dudajev, som to år tidligere hadde tatt makten og erklært republikken uavhengig av Russland. Dudajev utnevnte ham til sjef for sivilforsvaret. I 1993 ble Maskadov utnevnt til generalstabssjef. Etter Dudajevs død i 1996 ble han de tsjetsjenske separatistenes militære leder. Maskhadov undertegnet i 1996 Khasavjurt-avtalen med Russland om tilbaketrekking av russiske styrker fra Tsjetsjenia. Dette regnes som avslutningen av den første Tsjetjsenia-krigen (1994–1996).

I 1996 ble Maskhadov statsminister i «Den tsjetsjenske republikken Itsjkeria», som ikke var internasjonalt anerkjent. Han ble året etter valgt til president. Russlands president Boris Jeltsin gratulerte ham med valgresultatet og inviterte til dialog. Dette førte i 1997 til en fredsavtale undertegnet i Kreml. Dette regnes som Maskhadovs største politiske seier.

Maskhadov tilhørte den relativt moderate delen av den tsjetsjenske separatistbevegelsen og kom i konflikt med de delene som var orientert mot wahhabittisme og ble ledet av Sjamil Basajev. I tillegg fikk Maskhadov store problemer med å kontrollere lokale tsjetsjenske krigsherrer. Den 1. oktober 1999 erklærte Russlands statsminister, Vladimir Putin, Maskhadovs regjering som illegitim og sendte militære styrker inn i Tsjetjenia. Dette var starten på den andre Tsjetsjenia-krigen, som varte til 2009. I løpet av denne krigen mistet Maskhadov gradvis innflytelse til mer radikale islamister.

I februar 2005 erklærte Maskhadov våpenhvile og tok initiativet til forhandlinger med den russiske regjeringen, som avviste invitten. Han ble drept av russiske spesialstyrker i mars 2005.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg