Arno Holz

Faktaboks

Arno Holz
Uttale
hålts
Født
26. april 1863, Rastenburg, Øst-Preussen (i dag Kętrzyn, Polen)
Død
26. oktober 1929, Berlin
Maleri fra 1916.
Av .
Førsteutgaven av "Papa Hamlet" (1889)

Artikkelstart

Arno Holz var en tysk forfatter. Han er, sammen med Johannes Schlaf, kjent som grunnleggerne av den tyske naturalismen, blant annet gjennom det felles verket Papa Hamlet (1889). Litteraturhistorisk hører forfatterskapet til naturalismen.

Biografi

I 1875 flyttet Holz fra Østpreußen til Berlin, hvor han arbeidet som journalist. Han bestemte seg tidlig for å bli forfatter på heltid. I Berlin ble han en del av forfattermiljøet i foreningen «Durch», sammen med blant annet Gerhart Hauptmann og Johannes Schlaf. Vennskapet og samarbeidet mellom Johannes Schlaf og Arno Holz var en av de viktigste forbindelsene i tysk litteraturhistorie, som riktignok senere endte i bittert fiendskap da de ikke ble enige om fordelingen av inntektene av sine felles arbeider.

Forfatterskap

Holz debuterte i 1883 med en samling lyriske dikt, Klinginsherz! Deretter kom to ytterligre diktsamlinger, Deutsche Weisen (sammen med Oskar Jerschke) i 1884 og Das Buch der Zeit i 1884. Holz skrev, etter at samarbeidet med Johannes Schlaf hadde tatt slutt, både lyrikk og satiriske teaterstykker, blant annet Sozialaristokraten (1896) og Sonnenfinsternis (1908).

Samarbeidet mellom Arno Holz og Johannes Schlaf

Det var imidlertid samarbeidet med Johannes Schlaf som gjorde Holz til en av forgrunnsfigurene innenfor naturalismen. Sammen ga de to forfatterne ut Papa Hamlet (1889) under pseudonymet Bjarne P. Holmsen; utgivelsen hevdet de først var en oversettelse fra norsk til tysk. Det norskklingende pseudonymet var bevisst valgt og viste til Holz' og Schlafs beundring for samtidig skandinavisk litteratur og da særlig Henrik Ibsen. Teksten består av tre prosaskisser: Papa hamlet, Der erste Schultag og Ein Tod. Best kjent er tittelfortellingen. I sentrum står en mannlig skuespiller som har mistet fotfestet i livet og som bor i kummerlige omgivelser sammen med kone og barn; til slutt dreper han sitt eget barn i fortvilelse over den håpløse situasjonen uten noen utveier. Papa Hamlet og hans familie illustrerer naturalistenes deterministiske holdning. Teksten eksemplifiserer Holz’ formel for hvordan kunsten skal nærme seg naturen: Kunst = Natur – x (formelen ble introdusert i Holz’ Die Kunst. Ihr Wesen und ihre Gesetze (1891/1892), og her ble for første gang den såkalte Sekundenstil introdusert i tyskspråklig litteratur. Dermed utformet Holz «den konsekvente naturalisme», som han senere fulgte opp i sitt skrift Revolution der Lyrik (1899). Hans eiendommelige teorier om en naturlig språkrytme som erstatning for den gamle versekunsten viser seg best i hans mest kjente verk Phantasus (1899 ).

Samarbeidet mellom Holz og Schlaf resulterte også i teaterstykket Familie Selicke (1890), som illustrerer naturalismens litterære program. Familie Selicke er et drama, hvor handlingen utspiller seg ved juletider i en småborgerlig familie som er dømt til undergang, noe undertittelen understreker: Eine Familienkatastrophe (en familiekatastrofe), et stykke som i betydning kan sammenliknes med Gerhart Hauptmann Vor Sonnenuntergang.

Betydning

Sammen med Schlaf skrev Holz seg inn i den tyske litteraturhistorien som grunnleggerne av naturalismen. Deres litterære samarbeid står sentralt i litteraturhistorieskrivingen, og Papa Hamlet og Die Familie Schickele regnes fortsatt blant naturalismens sentrale verker. Resten av forfatterskapet leses i dag i liten grad; forfatterskapet er gjenstand for en viss litteraturhistorisk interesse.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Elin Nesje Vestli

Kan denne artikkelen flyttes til Tysklands litteratur 1900-1950, hvor den egentlig hører hjemme? Holz hører nært sammen med blant annet Schlaf og Hauptmann, og jeg vil gjerne oppdatere artikkelen for å tydeliggjøre dette.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg