Arif - rapper

Faktaboks

Arif

egentlig Arif Salum

født:
1988
Arif under Urørtfinalen i 2013.
Av /NRK P3.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Arif, egentlig Arif Salum, er en norsk rapper og låtskriver fra Bogerud i Oslo. Han slo igjennom i 2013, og ble i løpet av 2010-tallet en av Norges viktigste og mest populære rappere.

Karrière

Arif vant i 2013 NRK P3-prisen Årets Urørt med låten «Gal», da under navnet Phil T. Rich. Samme år albumdebuterte han med Aldri og Alltid. I 2015 ga han ut albumet HighEnd / Asfalt til strålende kritikker. Albumet ble også belønnet året etter med Spellemannprisen i kategorien «Urban». I 2017 kom albumet / mixtapen Meg & deg mot alle, før han i 2019 utga Arif i Waanderland. Sistnevnte er Arifs mest kritikerroste utgivelse, med toppkarakterer i flere av de største avisene. Det selvransakende albumet var gjestet av artister så ulike som Snow Boyz og Sølvguttene, og gjorde seg særlig bemerket for låttrilogien «Historien om Nassor» om sin hardtprøvede, fraværende og tidvis voldelige far. Albumet inneholdt også Arifs største solohit, «Hvem er hun», som nådde femteplass på VG-lista.

Stil

Produksjonene til Arif har hovedsaklig Axxe (egentlig Aksel Carlson) og trioen Tailors stått bak, men på Arif i Waanderland samarbeidet han med Morten «Mogilla» Gillebo og Tailors-medlemmet Filip Kollsete. Selv varierer han vokalmessig mellom svært ulike rapstiler og auto-tune-synging.

Samarbeid

Arif har hatt et utstrakt samarbeid med Unge Ferrari, som også står bak supergruppen MARS sammen med Karpe. MARS ga i 2018 ut en EP med fire låter der samtlige ble store strømmehits.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg