Tariffnemnda er et statlig forvaltningsorgan som kan fastsette vedtak om allmenngjøring av tariffavtaler. Nemnda er opprettet med hjemmel i allmenngjøringsloven (lov av 4. juni 1993 nr. 58). Nemnda behandler krav om allmenngjøring av tariffavtaler, og kan også på eget initiativ vedta å allmenngjøre en tariffavtale dersom allmenne hensyn krever det.

Nemnda har en leder og fire andre medlemmer. Ett av medlemmene skal representere arbeidstakerinteresser og ett skal representere arbeidsgiverinteresser. Medlemmene, med personlige varamedlemmer blir oppnevnt for tre år.

Fra nemnda ble oppnevnt første gang i 1994, har LO og NHO representert partsinteressene. Dersom kravet om allmenngjøring gjelder en tariffavtale inngått av parter som ikke er blant de faste medlemmene i nemnda, oppnevner departementet i tillegg ett medlem fra hver av avtalepartene. Disse medlemmene oppnevnes for den enkelte sak etter forslag fra partene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg